Kauza lihového bosse Březiny opět u soudu. Začal proces s příbuznými a zaměstnanci

V úterý u zlínského okresního soudu znovu začal proces s příbuznými a zaměstnanci lihového bosse Radka Březiny. Na lavici obžalovaných usedla mimo jiné manželka a otec pravomocně odsouzeného podnikatele. Obžaloba je viní z toho, že legalizovali výnosy z Březinovy trestné činnosti. Před dvěma lety je soud obžaloby zprostil. Krajský soud ale toto rozhodnutí zrušil, a tak se případ znovu vrátil k okresnímu soudu.

V květnu 2019 si Stanislava Březinová, Vladimír Březina a dvě bývalé zaměstnankyně vyslechli zprošťující rozsudek. „Jsem spokojená,“ řekla tehdy Březinová.

Potvrdilo se ale, že tato kauza nebude jednoduchá a v úterý se případ vrátil na úplný začátek. Z obžalovaných k úternímu jednání dorazila pouze Stanislava Březinová. Soudce navíc zakázal jakékoliv natáčení v jednací síni.

Měli do banky nosit peníze

Otec Radka Březiny Vladimír vzkázal, že se hlavního líčení účastnit nebude a využil i svého práva nevypovídat. Přesto trvá na své nevině. „Nemohl vědět a nebylo prokázáno, že by věděl, že se jedná o finanční prostředky pocházející z případné trestné činnosti,“ uvedl obhájce Vladimíra Březiny Boris Wágner.

Podle obžaloby otec a manželka Radka Březiny i dvě jeho bývalé zaměstnankyně nosily do banky částky v řádech milionů korun. Dohromady to mělo být asi půl miliardy. Všechny tyto peníze údajně Radek Březina vydělal svým byznysem s nelegálním lihem. V roce 2016 proto za pětimiliardové daňové úniky dostal 13letý trest vězení. Osm let natvrdo teď za údajné praní špinavých peněz hrozí i jeho příbuzným a zaměstnancům.

„Klientka nadále neuznává svou vinu a v tomto směru bude pokračovat i naše obhajoba,“ dodal obhájce Stanislavy Březinové Tomáš Vymazal.

Hlavní líčení pokračuje už ve středu. Vypovídat by měl bratr Radka Březiny Tomáš. Rozsudek se očekává nejdříve příští týden.

Tagy: