Kauzy Starostů už nejsou okresní přebor, ale liga mistrů zločinu, kritizuje Havlíček

Karel Havlíček

Obvinění Petra Hlubučka (STAN) už není žádná kauzička, uvedl ve Zprávách Plus na CNN Prima NEWS bývalý dvojnásobný ministr Karel Havlíček (ANO). Podezření označil za ligu mistrů organizovaného zločinu. Podle exministra zahraničí Cyrila Svobody by měl předseda starostů Vít Rakušan začít konat. Podezření na nekalé aktivity v souvislosti s hospodařením pražského dopravního podniku (DPP) padla už před dvěma lety. „Kdybychom jednali, mařili bychom vyšetřování,“ vysvětlil starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha sobě), proč vedení města nevyvozovalo důsledky.

„Kauzy Starostů byly doteď okresní přebor, nyní to je liga mistrů organizovaného zločinu. Toto není malá kauza nebo kauzička,“ pustil se do vládnoucího hnutí bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO). Jedná se podle něj o obvinění, které nemá obdoby.

Čižinský ve vysílání CNN Prima NEWS zdůraznil, že mu vadí kdokoli, kdo jde do politiky proto, aby kradl. „Policie sice nebyla úplně rychlá, ale dotáhla to do konce, a to je myslím dobře,“ konstatoval Čižinský. Ocenil tak obvinění 11 osob v souvislosti s hospodařením DPP, mezi kterými je i Hlubuček.

„Náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (nestraník za Praha sobě) byl na policii už před dvěma lety, pak je vše na ní. Kdybychom něco dělali, mařili bychom vyšetřování,“ vysvětlil Čižinský, proč vedení s některými kroky vyčkávalo.

Blíží se volby

Bývalý náměstek pražského primátora na svůj post rezignoval. „Kauza má určitě obrovský vliv na politickou scénu, přichází před volbami a jedná se o mimořádně vážné obvinění. Lídři politických stran se tím musí zaobírat,“ sdělil bývalý ministr zahraničí Svoboda.

Ve Zprávách CNN Prima NEWS doplnil, že je povinností předsedy Starostů, aby ze situace vyvodil důsledky. „Vít Rakušan musí konat jako lídr a komunikovat s veřejností,“ podotkl. Doufá také, že vládnoucí koalice nejsou vůči podezřením laxní a nenechávají finální verdikt až na justici.

Podle bývalé primátorky hlavního města Prahy Adriany Krnáčové měl Zdeněk Hřib (Piráti) zasáhnout dříve. „Primátor musí vědět, co se tam děje, ne dělat politiku na sociálních sítích,“ sdělila. „Sama jsem byla vystavena podobným situacím, rozpadla se nám koalice. Je ale potřeba nebát se dělat rozhodnutí, která nejsou populární,“ podotkla. Primátor svého náměstka vyzval k rezignaci až poté, co ve středu došlo k razii na magistrátu.

Tagy: