Kavan: Mít strach z migrace? I náš pan premiér je migrant, pravděpodobně ilegální

PARTIE Terezie Tománkové 3.10.2021

Bývalý ministr zahraničí Jan Kavan (ČSSD) se v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS rozmluvil o migraci. Podle něj jde o umělé téma, pomocí něhož politici zbytečně rozdělují společnost. Kavan také označil za migranta premiéra Andreje Babiše (ANO).

Volby do Poslanecké sněmovny se uskuteční 8. a 9. října. Jedním z často diskutovaných témat během předvolebních debat je i ilegální migrace. Proti té se více či méně vymezují prakticky všechny parlamentní strany.

Podle dlouholetého člena ČSSD Jana Kavana je ilegální migrace umělé téma, které pomáhá rozdělovat společnost a které v současnosti není aktuální.

„Jsem přesvědčen, že naprostá většina českých občanů, kteří jsou ostře proti ilegální migraci, v životě žádného ilegálního migranta neviděla a asi ani neuvidí. Vzhledem k mé životní zkušenosti mi poměrně vadí zdůrazňování migrace,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS. Kavan totiž v roce 1969 emigroval do Velké Británie. Do Československa se vrátil krátce po sametové revoluci v roce 1989.

Migrant ze Slovenska

„Jsem ovlivněn tím, že jsem také bývalý emigrant. Nebýt britského otevřeného přístupu k migraci, tak bych tam dvacet let nežil. Na druhou stranu i pan předseda vlády je migrant a pravděpodobně ilegální, protože žádná soudní procedura neproběhla,“ uvedl Kavan. Narážel tím na premiérův slovenský původ. Andrej Babiš se narodil v Bratislavě a do Česka se přestěhoval až po rozpadu Československa v roce 1993.

Kavan na druhou stranu rozumí politikům, proč chtějí právě téma migrace často diskutovat. „Ve volbách rozhodují emoce, demagogie, dezinformace i způsob prezentace. Občan, který se politikou nezabývá denně, může být často lehce ovlivněn. Právě migrace je jedním z emocionálních témat.“

Tagy: