Obavu z vlády ANO s ODS na rozdíl od dalších členů ČSSD nesdílím, přiznal Kavan

Jan Kavan

PARTIE Terezie Tománkové 3.10.2021

Bývalý ministr zahraničí Jan Kavan (ČSSD) na rozdíl od některých spolustraníků nemá obavy z toho, že by po sněmovních volbách vznikla vláda hnutí ANO s ODS. Řekl to v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Mezi sociální demokraty, kteří před zmíněnou spoluprací často varují, je například vicepremiér Jan Hamáček či ministryně práce Jana Maláčová. Šéf ODS Petr Fiala však něco takového již několikrát kategoricky popřel.

Ve veřejném prostoru se často diskutuje o tom, jak moc jednotná bude trojkoalice Spolu složená z ODS, lidovců a TOP 09 po volbách do Poslanecké sněmovny. Nejčastěji skloňovaným možným manévrem je odtrhnutí občanských demokratů a následné vládní spojení s hnutím ANO.

To ale rázně popírá lídr koalice Petr Fiala i drtivá většina členů ODS. Šéf občanských demokratů několikrát voličům slíbil, že ODS by nešla do vlády s ANO ani v případě, že by v ní nefiguroval současný premiér Andrej Babiš (ANO). Koalice Spolu jako možného vládního partnera vnímá pouze Piráty se Starosty.

Přesto mnoho politiků z ČSSD před koalicí ANO a ODS často varuje, nejvíce asi Jan Hamáček a Jana Maláčová. Dlouholetý člen sociální demokracie Jan Kavan ve vysílání CNN Prima NEWS připustil, že je tato teorie založená na určitém základu.

Nejde o dezinformaci

„Jana Maláčová ohledně ANO a ODS rozhodně nešíří dezinformace. Petr Fiala sice ANO několikrát odmítl. Na druhou stranu někteří lidé z ODS se tomu nebrání, například Alexandr Vondra. Já však tuto obavu z ANO a ODS nesdílím,“ uvedl Kavan, který ve volbách kandidovat nebude.

Pravdou je, že europoslanec Alexandr Vondra skutečně zmínil, že by si dokázal představit vládu hnutí ANO s ODS za případu, že by v ní neseděl Andrej Babiš. Z členů ANO v minulosti jisté sympatie směrem k občanským demokratům naznačil například předseda Sněmovny Radek Vondráček i hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

V tomto ohledu však členové ODS argumentují tím, že předseda Fiala nabídku od hnutí ANO ohledně vládní spolupráce odmítl již po volbách v roce 2017. Navíc je to právě ČSSD, která s ANO vládne téměř nepřetržitě bezmála osm let, zní často od politiků ze Spolu.

Možnému sestavení nové vlády dost napoví to, jak voliči rozdají karty. Volby proběhnou již 8. a 9. října.

Tagy: