Každá podpora má své limity, vzkázal farmářům Výborný. Čeká je ještě horší rok než loni?

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) a prezident Agrární komory Jan Doležal

360° (143)

Loni se náš zisk propadl o 45 procent, letos to bude asi ještě horší, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS prezident Agrární komory Jan Doležal. Šéf zemědělců také z toho důvodu ve středu vyjednával s členy vlády o podpoře sektoru. Jeden z účastníků setkání, ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), však na CNN Prima NEWS uvedl, že každá podpora má své limity.

„Důvodů, proč bychom měli být nespokojení, je celá řada. Už v minulém roce jsme zaznamenali propad zisku sektoru o zhruba 45 procent, ten letošní rok bude pravděpodobně ještě mnohem horší,“ sdělil Doležal na CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Jurečka couvl. Obce budou přispívat rodičům na péči jen u tříletých dětí

Jako největší problém šéf agrární komory vnímá provozní financování sektoru. „S pány ministry zemědělství a financí jsme se bavili, jak urychlit finanční toky, protože ty peníze ve státním nebo evropském rozpočtu jsou, nicméně k zemědělcům se dostávají pomalu,“ uvedl Doležal.

Šéf resortu zemědělství ve vysílání upozornil, že každá státní podpora má své limity, protože resort pracuje s určeným rozpočtem. „Z 29 miliard jsme fakticky 25 vyplatili a o vyplacení dalších 27 rozhodli. Podpora tedy běží a další dohodnutá pomoc platí,“ řekl Výborný.

Podle svých slov chce zemědělce motivovat, a to například aby se proti ztrátám v důsledku počasí či klimatické změny pojistili. „To mi dává smysl. Toto je typ podpory, který není jen jako natažená ruka, která žádá peníze. Takto jednoduché, jak to nyní zemědělci žádají, to navíc ani do budoucna nemůže trvale být,“ upozornil ministr.

Středeční jednání agrárníků s Výborným a ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) bylo přesto podle ohlasů z obou stran pozitivní. „Zhodnotili jsme ho jako přínosné, věcné a konstruktivní,“ sdělil Doležal s tím, že o dalších krocích zemědělců se rozhodne na základě vývoje situace.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Další zdražování v Česku? Jen výkyv, řekl Výborný a odmítl zodpovědnost státu za cenu chleba

Tagy: