Kazma zboural česká kina. Že na to šel někdo už jedenáctkrát? Lidi jsou blázni, směje se

Kazma na premiéře svého očekávaného filmu.

Kamil Bartošek mluví o svém novém filmu

Filmový svět je místem plným názorů, interpretací a často i prudkých debat. Když Kazma ohlásil svůj nový film, mnozí filmoví kritici se nemohli dočkat, až ho roztrhají na kousky. Nicméně když se závěrečné titulky promítly první den na stříbrných plátnech po celém Česku, situace byla diametrálně odlišná. Kazma svým filmem nejen pohřbil veškerou kritiku, ale zároveň stanovil nový standard v českém filmovém průmyslu. Jeden z diváků prý film navštívil dokonce jedenáctkrát. Všichni ale tak nadšení nebyli. Například zpěvák Jan Bendig prý čekal víc.

Přibližně 130 tisíc diváků během prvního dne promítání je fenomenální úspěch u publika a rekord, který nemá srovnání. Nebývalý divácký zájem o film nejlépe dokumentuje příklad nedávných filmových hitů. Velkofilm Avatar: The Way of Water vidělo během prvního dne promítání 37 tisíc diváků, český hit Vyšehrad pak během prvního dne projekcí zhlédlo 40 tisíc lidí.

Nejúspěšnější český film v premiérovém víkendu je pohádka Anděl Páně 2, kterou vidělo 188 tisíc diváků za čtyři dny.

ČTĚTE TAKÉ: Celebrity o Kazmově filmu: Mazec, pecka a husí kůže, svěřili se Perkausová, Vémola či Bendig

Od prvních promítání v kinech bylo zřejmé, že Kazma má v ruce hit. Desítky tisíc návštěvníků odcházely z českých kin s úsměvem na tváři a nadšené z toho, co právě viděly. Zatímco mnozí kritici byli rychlí v předsudcích a odsoudili film ještě před jeho oficiálním vydáním, veřejnost si udělala vlastní názor okamžitě. A ten je jednoznačný: Kazma to zase dokázal a už za první den se mu podařilo zbourat česká kina, přesně tak, jak si před měsícem, když film představoval, předsevzal.

„Je to nejlepší film, jaký jsem kdy viděl!“, „Nechápu, jak někdo mohl něco takového udělat!“, „Je to neuvěřitelný filmový počin.“, „Musíte to vidět!“, zní z českých kinosálů a na spoustě projekcí diváci sedí přibití k sedačkám až do konce závěrečných titulků a poté hlasitě tleskají, což se v českých kinech opravdu jen tak nevidí.

Ne všechny ale Kazmův film nadchl. Například redakce webu Refresher na otázku, jestli má smysl na snímek chodit, odpověděla ve svém článku lakonicky „ne“. Ohromený nebyl ani zpěvák Jan Bendig. „Z filmu mám smíšené pocity. Nějak jsem čekal víc... Ale rozhodně jsem se nenudil a s partnerem přemýšlíme, jestli se zapojíme do hry,“ sdělil Bendig webu Blesk.cz.

Jeden z diváků film navštívil dokonce jedenáctkrát. Zřejmě proto, aby měl věští šanci získat milionovou výhru, která na jednoho z návštěvníků čeká v trezoru na pražském Výstavišti. „Lidi jsou blázni,“ komentoval to se smíchem Kazma pro CNN Prima NEWS. Každý, kdo si zakoupí vstupenku, totiž obdrží speciální kartu. S její pomocí se po zadání kódu otevře trezor. Kód je ale nejprve potřeba rozluštit z Kazmovy šifry. V oběhu je údajně i jedna karta, která trezor otevře i bez zadání kódu.

Film pro lidi

Kazma dokázal posunout hranice toho, co lze v českém filmu očekávat. Místo toho, aby se řídil konvenčními pravidly a následoval stále stejnou formuli, kterou mnozí čeští filmaři dodržují, rozhodl se jít svou vlastní cestou. Filmoví kritici, kteří negativně hodnotili jeho dílo, se teď musí chytnout za nos. V konečném důsledku může být Kazmův triumf lekcí pro všechny. Měli bychom být opatrnější v tom, jak rychle vytváříme soudy a nechat díla mluvit sama za sebe.

V dnešním digitálním věku, kdy každý má platformu a může sdílet svůj názor, je snadné zapomenout na skutečnou hodnotu umění. Kazma nám připomněl, že skutečné umění překonává hranice, vyzývá konvence a v první řadě komunikuje s publikem. Jak sám řekl: „Tento film nevznikl pro filmové kritiky, recenzenty nebo ocenění akademické obce. Tento film je pro lidi.“ Takže ať už jste fanoušek Kazmy, nebo jste měli pochybnosti o jeho filmovém debutu, jedno je jasné: Podařilo se mu ukázat, pro koho se mají filmy dělat. A čeští filmoví kritici dostali pořádnou lekci. ONEMANSHOW: The Movie funguje a lidé ho milují.

Právníci už začali řešit první úniky filmu z kina. To ale prý může zkazit nejen zážitek z filmu, ale i celou hru o miliony korun.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Podívejte se, jak Kazma napálil českou filmovou elitu

Tagy: