Kdo bude po volbách vládnout v Praze? Na magistrát se již rýsují potenciální koalice

Hřib Scheinherr

360° (801)

Příští měsíc se budou Pražané rozhodovat o tom, kdo bude dalším primátorem hlavního města. Přestože je dnes složité předpovídat, jaké bude rozložení křesel na magistrátu, lze již usuzovat, jak by mohla vypadat případná vládnoucí koalice. Jednotlivé kandidující uskupení se totiž začínají navzájem vymezovat a otevřeně hovořit o tom, s kým by mohli v příštích čtyřech letech ovlivňovat život v metropoli.

Velkým hráčem je například lídr Prahy sobě a starosta Prahy 7 Jan Čižinský. Ten otevřeně odmítá především koalici s hnutím ANO. „Voliči mají právo vědět, kde skončí jejich hlasy. Praha sobě nepůjde do koalice s hnutím ANO. Šokuje mne, že Spolu o koalici s ANO jedná. S ANO nebudeme ani jednat. Nebudeme politicky legitimizovat Andreje Babiše po zářijovém soudu a před prezidentskou volbou,“ sdělil Čižinský pro CNN Prima NEWS.

Velkou otázkou však zůstává jeho vztah vůči koalici Spolu. Kvůli kauze dozimetr například dlouhodobě vyzívá k rezignaci Jiřího Pospíšila (TOP 09) „Voliči Spolu znají dobře volební systém. Předpokládám, že za pomoci křížkování pošlou za Spolu do zastupitelstva těch několik důvěryhodných, nestíhaných a neodsouzených kandidátů, se kterými bude spolupráce možná,“ uvedl.

„Se současnými čelnými kandidáty ODS, obviněnými a odsouzenými opravdu nejde spolupracovat. S poctivými z TOP 09 či KDU-ČSL budeme jednat rádi. Ale slyšel jsem, že ODS se Jiřího Pospíšila zastala právě za slib, že má po volbách postupovat ve shodě s ODS,“ doplnil Čižinský.

Ideální by tak podle něj byla koalice na současném vládnoucím půdorysu, akorát bez Pospíšila. „S Piráty a STAN spolupracujeme již nyní. STAN pochybné lidi z kandidátky na rozdíl od Spolu odvolal,“ vysvětlil svůj postoj.

Piráti proti ODS a ANO

Současný primátor Zdeněk Hřib (Piráti) aktuálně vystupuje tvrdě proti ODS a hnutí ANO. Někteří pražští Piráti pak prohlašují, že hlas pro Spolu je zároveň hlasem pro ANO. „Piráti nejedou v žádné z korupčních kauz. Evidentně v nich ale jede mnoho dalších politických stran od ODS až po ANO. Vyjednávání koalice se bude řídit povolební strategií, kterou bude brzy schvalovat členská základna Pirátů,“ uvedl Hřib pro CNN Prima NEWS.

„Určitě ale můžeme vyloučit, podobně jako tomu bylo v roce 2018, koalici s extrémistickými stranami typu SPD a KSČM. Také odmítáme sedět v radě s trestně stíhanými osobami nebo kumulátory funkcí. Pražané platí celé daně, takže si zaslouží všechny členy rady na plný úvazek. Není možné pro Prahu pracovat na vedlejšák ze Sněmovny nebo správní rady VZP,“ doplnil primátor další podmínky pro povolební vyjednávání.

Co hnutí ANO?

Koalice Spolu je tak ve složité situaci, kdy bude pouze těžko hledat koaliční partnery. Lídr kandidátky Bohuslav Svoboda (ODS) proto v dubnu v rozhovoru pro iDnes nevyloučil koalici s hnutím ANO: „Představit si lze všechno, ale je otázka, jestli je to reálné. Je nerozumné říkat něco před volbami, třeba vám po volbách nic jiného nezbyde. To je pro mě horší představa vládnout s Čižinským.“

Jedna z čelních představitelek pražské ODS Alexandra Udženija však odmítla, že by koalice s ANO byla v plánu. „Strašení koalicí s ANO si zažíváme od některých politických subjektů před každými volbami. Jen si vzpomeňme jak někteří šíleli před čtyřmi lety a všichni víme, jak to dopadlo. Ti, co tohle říkájí, evidentně nemají jiné téma. Považuji to už za trapné,“ sdělila pro CNN Prima NEWS.

„Idealní koalici na magistrátu vidím ve spojení programově blízkých stran. Ostatně při loňských parlamentních volbách dali Pražané svým hlasem jasně najevo, že chtějí pravicová řešení a preferují strany, které jim tohle řešení poskytnou. Takže našim cílem bude postavit takovou koalici, která bude schopna bez zbytečných průtahů sestavit městkou radu, okamžitě převzít odpovědnost za vládu v Praze a spolu s ní i řešit skutečné problémy, které Pražany trápí,“ doplnila.

Opatrně o možných koalicích hovořil také lídr hnutí ANO Patrik Nacher, který pouze naznačil s kým vládnout určitě nechce. „Mám to postavené celkem jednoduše, že si neumím představit koalici s aktivisticko-anarchistickým pojetím politiky, což se částečně děje i v tomto volebním období. Více to upřesňovat nebudu, protože by to nebylo uctivé k lidem. Ti chtějí, aby tady byla především akceschopná koalice. V této době nejsme schopní ani predikovat, které subjekty přelezou přes hranici pět procent. Dělat teď vylučovací taktiky znamená kašlat na lidi – a to já teď dělat nebudu,“ sdělil pro CNN Prima NEWS.

Tagy: