Vídal se s mafiány a lhal. Piráti znovu vyzvali Pospíšila k rezignaci. Absurdní, reagoval

Europoslanec a pražský zastupitel Jiří Pospíšil (TOP 09)

360° (801)

Piráti vyzvali předsedu pražské TOP 09 Jiřího Pospíšila kvůli kauze Dozimetr k rezignaci na všechny magistrátní funkce. To europoslanec odmítá. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a jeho spolustraníci výzvu opírají o fakt, že se Pospíšil několikrát sešel s obviněným podnikatelem Michalem Redlem – tedy za účasti členů hnutí STAN. Pospíšil v poslední době také měnil svá tvrzení ohledně toho, kolikrát Redla viděl.

„Sám Jiří Pospíšil přiznal, že se stýkal s mafiány. Ukazuje se ale také, že o svých kontaktech v průběhu času lhal. Naše výzva k rezignaci na všechny magistrátní funkce trvá. Nelze uplatňovat presumpci viny na ostatní politiky, a zároveň ne na sebe,“ uvedl Zdeněk Hřib v úterý na sociálních sítích.

Za jeho stanoviskem stojí i celá Pirátská strana, která takřka identické vyjádření uveřejnila o den později. Piráti Pospíšila vyzývají k rezignaci kvůli jeho vazbám na podnikatele Michala Redla, který byl podle policie společně s bývalým radním Petrem Hlubučkem (dříve STAN) hlavou celé zločinecké skupiny. Ta měla manipulovat veřejné zakázky v pražském dopravním podniku.

Pospíšil v případě Redla v posledních týdnech měnil své výpovědi o tom, kolikrát se s kontroverzním podnikatelem ze Zlína vlastně setkal. Například 22. června, tedy týden poté, co kauza Dozimetr vypukla, Pospíšil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS uvedl, že se s Redlem za svůj život setkal pouze jednou.

„Viděl jsem ho (Redla) před několika lety jednou na jednání se STAN. Přišel se zástupci Starostů, je to tak pět let. To bylo v době, kdy jsem vůbec nebyl v zastupitelstvu. V mém telefonu není jeho jméno, nekomunikuju s ním, nepotkávám se s ním. Za čtyři roky, co jsem zastupitel, jsem ho ani jednou nikde neviděl,“ řekl tehdy Pospíšil.

Když byl však hostem stejného pořadu v pondělí, připustil, že setkání s Redlem bylo víc. „Byly desítky schůzek za celý rok, tak asi třikrát jsem v tom týmu STANařů viděl i pana Redla.” Bližší kontakt s ním však europoslanec nadále kategoricky odmítá. Výzvu od Pirátů považuje za absurdní a pokryteckou.

Vypovídal jako svědek

„Přijde mi opravdu absurdní, že mě k rezignaci vyzývá primátor, který jako hlava města nese politickou odpovědnost za kauzu v dopravním podniku. Jsem si plně vědom, že probíhá volební kampaň, ale výzva mi přijde mimořádně pokrytecká,“ odpověděl na dotaz webu Novinky.cz.

V pondělí Pospíšil ve vysílání CNN Prima NEWS rovněž řekl, že kvůli kauze Dozimetr rezignovat nebude. Připustil však, že to zvažoval. „Přeci jen jsem dvacet let v politice. Zakládám si na svém jménu,“ popsal. Rezignace by podle něj ale znamenala přiznání chyby.

O jeho odstoupení se spekulovalo i kvůli tvrzením jednoho z obviněných. Podnikatel Pavel Dovhomilja totiž řekl, že za vznikem zločinecké skupiny měl společně s Hlubučkem a Redlem stát právě Pospíšil. Nutno podotknout, že šéf pražské TOP 09 na rozdíl od Hlubučka, Redla či Dovhomilji v kauze nefiguruje jako obviněný. Na vlastní žádost vypovídal jako svědek.

Tagy: