Pospíšil o kauze Dozimetr i výslechu: Rezignaci jsem zvažoval, Pekarová to nechala na mně

Jiřího Pospíšila z TOP 09 dohání kauza Dozimetr

Předseda pražské TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil kvůli kauze Dozimetr neodstoupí. Podle svých slov by tím přiznal svou vinu, kterou popírá. V pořadu 360° však přiznal, že o rezignaci přemýšlel. Ve vysílání CNN Prima NEWS dodal, že s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou komunikuje, a to přesto, že se ho veřejně nezastala.

„Zvažoval jsem rezignaci. Přeci jen jsem dvacet let v politice, zakládám si na svém jménu. Vše jsem ale konzultoval s kolegy z pražské TOP 09 a kolegy z ODS,“ popsal Pospíšil s tím, že někteří politici těchto dvou vládních stran ho podpořili v tom, aby neodstoupil. Rezignace by navíc podle něj znamenala přiznání chyby. „Pořád tvrdím, že je rozdíl mezi tím, když se s někým potkáte, nebo organizujete trestnou činnost,“ prohlásil.

Obviněný Pavel Dovhomilja veřejně uvedl, že Pospíšil společně s obviněným (nyní už bývalým) náměstkem Petrem Hlubučkem (dříve STAN) stál u zrodu organizované skupiny.

V letošních volbách tak podle Pospíšila budou voliči sami rozhodovat, nakolik je podle nich vinen. „Ať občané posoudí, na kolik je Pospíšil důvěryhodný, verdikt přijmu s pokorou,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS. Politika je podle něj zkrátka těžké řemeslo.

„Poškozuje vás to, jsem ale politik, musím to vydržet. Jsou kamarádi, kteří mi už nevěří, ale pak vám někteří fandí. To musím snést,“ přiznal. Pokud ve volbách uspěje, rád bude znovu usilovat o místo na pražském magistrátu.

Ať rozhodne „Topka“

Ačkoliv Pospíšil mluvil o podpoře některých kolegů, šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová ho vyzvala k odchodu z politických funkcí. Stejně se vyjádřili i někteří další členové. „V tomto směru ctím názor, máme na to jiný pohled. My jsme věcně debatovali a pak mi paní předsedkyně řekla, že to nechá na mě a ať pražská ‚Topka‘ rozhodne,“ popsal, jak se situace uvnitř strany vyvíjela.

„My nyní s paní Pekarovou komunikujeme, já se nepletu do celostátní politiky a pracuji v Evropském parlamentu. Spíše se z politiky stahuji, než že bych se v ní chtěl do budoucna (více) angažovat,“ dodal v pořadu 360°.

V kauze Dozimetr měla organizovaná skupina systematicky obsadit klíčové pozice v pražském dopravním podniku tak, aby mohli dosazení manažeři ovlivňovat výběrová řízení s cílem inkasovat úplatky. Skupina ke komunikaci používala šifrované telefony a konspirační byty.

Hlavou gangu měl být podle policistů podnikatel Michal Redl, který už byl jednou odsouzen za podvody v kauzách Radovana Krejčíře. Do vězení ale nakonec nenastoupil díky lékařskému posudku, podle kterého je nesvéprávný.

Kvůli napojení na Michala Redla skončil ve funkci ministr školství Petr Gazdík (STAN), přestože mezi 13 obviněnými nefiguruje ani není z ničeho podezřelý. Mezi obviněnými je naopak dnes již bývalý náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN).

Tagy: