Kdo je „Duch z Kyjeva“? Legenda o pilotovi dodává Ukrajincům naději v boji s Ruskem

Bombardování Kyjeva

Z Kyjeva se znovu ozývají výbuchy a střelba. Reportérka popsala aktuální situaci

Nikdo neví, jestli je skutečný, mnozí v to ale doufají. „Duchem z Kyjeva“ lidé na sociálních sítích nazývají ukrajinskou stíhačku MiG-29, která měla údajně během prvního dne boje s Ruskem sestřelit až šest nepřátelských letadel. Jestli je fáma pravdivá, lidé netuší, přesto jim dodává naději.

O „duchovi z Kyjeva“ dosud kolují pouze nepotvrzené fámy. O tom, že by někdo takový mohl hlavní město a v podstatě celou Ukrajinu chránit, nehovoří ani hlavní ukrajinští představitelé, píše web New York Post. Přesto přináší lidem naději.

Pilot ukrajinské stíhačky MiG-29 (Fulcrum) se stal rychle válečným lidovým hrdinu. Podle řady příspěvků se lidé domnívají, že měl „vzdušný rytíř“ během prvního dne boje s ruskými vojsky sestřelit až šest nepřátelských strojů – čtyři stíhačky (dva Su-35 Flanker, jeden Su-27 Flanker a jeden MiG-29 Fulcrum) a dva pozemní útočné letouny, takzvané Su-25 Frogfooty.

Lidé na sociálních sítích upozorňují, že by takový počet sestřelů byl skutečně ukázkový. Jak totiž ukrajinští představitelé informovali, ve čtvrtek jejich síly sestřelily celkem sedm ruských letadel a šest vrtulníků. „Tak moc si přeji, aby byl ‚duch z Kyjeva‘, letecké eso MiG-29, skutečný,“ uvedl na Twitteru jeden z uživatelů.

Ať už je fáma o pilotovi v ukrajinské stíhačce, který zpomaluje postup ruských vojsk, pravdivá, nebo ne, je užitečná už sama o sobě. Lidé mají naději a samotná legenda jim dodává odvahu. „Ať už je to pravda, nebo ne, je to přesně ten druh inspirativního příběhu, který odboj právě nyní potřebuje,“ shrnul další uživatel na sociální síti. Řada dalších se připojuje a přejí „duchovi“ šťastný lov.

Tagy: