Kdo je nejlepší virtuální fotbalista? O titul se porvou hráči pražských „S“ či Bohemians

Na zelených trávnících fotbalových lig jde do tuhého a již brzy se bude rozhodovat o mistrovských titulech. To samé platí o virtuálním fotbale. O víkendu se v Praze rozhodne, kdo bude mistrem Česka v populární videohře EA Sports FC 24. O titul si to rozdají zástupci pražské Sparty či Bohemians, dva reprezentanty mají na turnaji Slavia i Baník Ostrava. Sobotního finále se zúčastní nejzářivější domácí hvězdy.

Loni na podzim započala nová éra. Po 20 letech se nejoblíbenější fotbalový simulátor musel rozloučit s názvem FIFA. Vydavatel hry, společnost Electronic Arts, se nedohodla s Mezinárodní federací fotbalových asociací (FIFA) na užívání značky. Vývojář tak svůj oblíbený titul přejmenoval na EA Sports FC.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Historické vítězství v českém esportu. Pardubické Dynamo Eclot bere dva miliony korun

Souběžně s příchodem nového titulu se rozjel i domácí šampionát: MČR FC 24 powered by Hyundai. Šampionát zahrnoval čtyři velké turnaje, které se odehrály v Brně, Ostravě a v Praze.

Nyní je před nejlepší osmičkou poslední klání, na němž se rozhodne o českém mistrovi. Mezi největší favority patří úřadující šampion a eFotbalista roku Matěj Dunka alias Matejs z Bohemians Entropiq.

Během jednotlivých turnajů v průběhu sezóny byl nejhůře čtvrtý. Hráč Bohemians Entropiq vyhrál v Brně, na medailové umístění dosáhl i v rámci FC Online, nepodařilo se mu to jen v Ostravě.

Dalším aspirantem na titul je sparťan Dominik Čermák. Během letošního ročníku se mu nejlépe dařilo v Ostravě. V lednu si tam dokráčel pro vítězství. Náramně se mu povedla také e:LIGA, kde spolu s Janem „Emerickson“ Krupičkou došli až na úplný vrchol.

Zapomínat se nesmí ani na legendu tuzemských virtuálních trávníků: Už dlouhé roky platí, že se na vrcholných turnajích česko-slovenské scény pere o vítězství Lukáš Pour alias T9Laky. Současný reprezentant pražské Slavie má za sebou jeden vyhraný turnaj, konkrétně ten poslední, který se odehrál online.

Nepříjemným soupeřem bude také jeho klubový parťák Jakub Pudil. Druhý sešívaný zástupce, známý pod přezdívkou CptKubajz, dlouhodobě patří mezi užší tuzemskou špičku. Potvrdil to nejen v Ostravě, kde byl stříbrný, ale také při bronzové jízdě Slavie v e:LIZE.

Jediným slovenským hráčem mezi osmičkou nejlepších je Dominik Révai, který reprezentuje esportový tým Unity. Rozjezd sezóny mu moc nevyšel, zato v závěru vypadá velmi silně. Bronzy z posledních dvou turnajů naznačují, že na medaili může mít políčeno i před poslední domácí zastávkou sezóny.

Osazenstvo MČR FC 24 powered by Hyundai doplňuje duo Baníku Ostrava Martin Vujtík a Miroslav Tóth. Osmičku nejlepších pak uzavírá loňský vicemistr Mario Gumbrešt. Muž s přezdívkou Mariooso se ale v EA Sports FC 24 hledá. Jeho výkony zdaleka nejsou na úrovni minulých let, kdy patřil mezi vládce domácích virtuálních trávníků.

Finálový turnaj se odehraje v pražské Vodafone PLAYzone Aréně, kde na fanoušky čeká pořádná porce zábavného programu. S maskoty české fotbalové reprezentace mohou návštěvníci soutěžit o předplatná PS Plus, kopie videohry EA Sports FC 24, figurky fotbalistů i merchandising „Hrdí lvi“.

Diváky přijde potěšit trojice známých tváří: youtubeři Mich Sako, Vojta The Top a Jan Krupička alias Emerickson hrající za pražskou Spartu.

Profesionální hráči si pak vedle trofeje a prstenů pro mistra rozdají také finanční odměny. Celkem půjde o 60 tisíc korun. Vítěz si odnese 30 tisíc, druhý bere 17 500 korun, za bronz činí odměna 7 500 korun a pro čtvrtého nejlepšího hráče je připraveno pět tisíc.

VIDEO: Tým fotbalisty Jankta slaví titul. Vrchol esportu přinesl hvězdnou show i žádost o ruku

Tagy: