Putinovi muži jako zombie. Rusové se bojí svých vojáků, kteří se vracejí z Ukrajiny

Ruští vojáci, kteří přežijí krvavé boje na Ukrajině, se mnohdy vracejí domů v příšerném stavu. Vypovídá o tom zdroj z ruského ministerstva zdravotnictví pro ruský portál Novaja Vladka. Podle něj se muži válčící za Kreml často vrací jako trosky či dokonce „zombie“, protože nebyli připraveni na hrůzy války. Panují obavy, že se z mnohých bojovníků časem stanou agresivní alkoholici a narkomani, není vyloučeno, že budou třeba i vraždit.

„Agresivní zombíci brzy zaplaví ulice našich měst. Budou ve velkém mlátit, a dokonce zabíjet obyčejné lidi na ulici,“ sdělil svoji velmi chmurnou predikci pro ruskojazyčný portál Novaja Vladka nejmenovaný pracovník ruského ministerstva obrany, který působí v Kemerovské oblasti. Své jméno neuvádí, z pochopitelných důvodů. Zprávu převzal například britský Daily Mail.

Sám prý nevidí žádnou cestu, jak něčemu takovému zabránit. „Nevidím žádný scénář pro zlepšení situace s těmi, kteří se vrací ze speciální vojenské operace,“ pokračoval činovník. Autor textu, ruský novinář Konstantin Ejšin dodává, že takto ošklivý osud nejspíš zasáhne každou ruskou rodinu.

V článku se věnuje vojákům, kteří se zapojili do války na Ukrajině. Mnozí se vrací naprosto zlomení poté, co na vlastní kůži pocítili válečné hrůzy. Novinářův zdroj dodává, že vídá především zlomené a zraněné muže, často i po amputacích, přičemž řada vojáků má po návratu do Ruska psychické problémy.

Další jsou nebo se postupně stávají alkoholiky a narkomany. To vnímá jako největší ohrožení. „Zranění a posttraumatické poruchy jsou samozřejmě problémem, o který se musíme postarat, ale podle mého názoru je hlavním problémem možné nebezpečí se závislostmi,“ dodal nejmenovaný činovník pro Novaja Vladka.

Lékařům se pod ruce každý měsíc dostává údajně mezi 200 až 250 navrátilci z fronty. Mnozí jsou podle zdroje navíc mobilizovaní proti své vůli.

Drogy tlumící bolest i strach

Zdroj z ruského ministerstva prozradil, že drtivá většina vojáků, kteří se po návratu z války stávají uživateli drog, jsou nejčastěji závislí na amfetaminech. „Už nám pomalu dochází i doktoři, mnozí z nich totiž odchází kvůli nereálným požadavkům, které na ně míří,“ pokračoval zdroj.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Další útok na Moskvu. Drony zasáhly výškovou budovu, Rusko mluví o terorismu a chystá odvetu

Kromě toho se už před časem objevovaly informace, že ruští vojáci jsou na drogách i během bojů.

„Netvrdím to, ale je docela možné, že jim dávají nějaké drogy či stimulanty, které snižují práh bolesti a strachu. Existují případy, kdy naši vojáci sejmuli posledního útočníka pouhých pět metrů od kulometu,“ uvedl na svém youtubovém kanálu ukrajinský vojenský expert Oleh Ždanov a odkázal se na ukrajinské obránce z Bachmutu.

Tagy:
drogy válka Vladimir Putin alkohol vražda zombie Ukrajina Rusko droga Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu Kemerovská oblast