Kdo zabíjel v gay baru v Oslu? Policie zadržela muže íránského původu, úřady ho znaly

Misto cinu sobotniho utoku

Norskem otřásla střelba v gay baru

V noci na sobotu zastřelil útočník v norském gay baru dva lidi a dalších 14 zranil. Policie krátce po incidentu zadržela 42letého muže, hlavního podezřelého. Jedná se o norského občana íránského původu, který zřejmě jednal samostatně. Norská policie považuje střelbu za extrémní islamistický terorismus.

U podniku London Pub, jazzového klubu Herr Nilsen a stánku s rychlým občerstvením v norském Oslu došlo krátce po půlnoci ke střelbě. Dva lidé zemřeli, dalších 14 lidí je zraněných, z nichž osm skončilo v nemocnici.

Norská policie považuje noční střelbu v Oslu se dvěma mrtvými za extrémní islamistický terorismus. Hlavní podezřelý skončil v poutech jen pár minut po útoku. Jde o 42letého muže s norským občanstvím a íránským původem. Policie na místě činu zabavila jeho dvě zbraně.

Novinář na místě činu

Zločinu přihlížel i norský novinář Olav Roenneberg. „Na místě jsem spatřil muže s taškou. Vytáhl z ní zbraň a začal střílet. Nejdříve jsem si myslel, že je to vzduchovka, ale pak jsem slyšel rozbité sklo z vedlejšího baru a pochopil jsem, že musím utíkat do úkrytu,“ popsal pro svou domovskou stanici NRK.

Agentura Reuters informovala, že pro úřady není hlavní podezřelý nikým neznámým. Už dříve muž podle policie, která ho sledovala od roku 2015, páchal méně závažné násilné činy. Při sobotním útoku měl podezřelý jednat samostatně, vyšetřovatelé nepředpokládají, že by měl komplice.

Případ otřásl celým Norskem. Reagoval na něj už i premiér Jonas Gahr Stoere. „Byl to hrozný a nadmíru šokující útok na nevinné lidi,“ uvedl politik.

Tagy: