Kdyby byl Fiala stále politologem, sám svůj projev zkritizuje, zhodnotil Kubáček

Politolog Jan Kubáček hostem pořadu K věci na CNN Prima NEWS

Kubáček zhodnotil Fialův projev

Část veřejnosti kritizuje premiéra Petra Fialu (ODS) za jeho nedělní mimořádný projev. Politolog Jan Kubáček vystoupení ve vysílání CNN Prima NEWS označil za nekonkrétní řeč, která nesplnila svůj účel.

„Už je to potřetí, co premiér vystoupil před veřejností. Měl by to tedy být konkrétnější přehled toho, co mají lidé v této krizi dělat. Kdyby byl Fiala stále politologem, sám svou řeč zkritizuje. Projev nesplnil svůj účel,“ uvedl Kubáček ve vysílání CNN Prima NEWS. Zmínil také, že z premiérských mimořádných projevů se může stát nebezpečný precedent.

„Bylo to odvážné. Fiala tady podobně jako Babiš zavádí nežádoucí zvyk. Může z toho být tradice, která narušuje politickou soutěž. Příliš to nevítám, nepatří to sem. Ti, co projev považují za zviditelnění ODS před volbami, to tak vidí právem. Je to nebezpečný trend. Nepatří to do politické kultury,“ kritizoval Kubáček.

Narážel tak na skutečnost, že i šéf hnutí ANO Andrej Babiš jako premiér podnikal mimořádné projevy. Jeden z nich rovněž pronesl krátce před volbami. Podle předsedkyně poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové však tyto případy nelze srovnávat.

„Andrej Babiš vystoupil v období, kdy se objevila druhá vlna covidu a byl bezprecedentní nárůst nemocných. Že to bylo 14 dní před krajskými volbami, nebyla domluva s virem,“ řekla politička. Ani s obsahem projevu Schillerová nebyla spokojena.

„Nedozvěděli jsme se od Petra Fialy nic nového. Premiér si potřeboval před volbami obhájit, že poslední měsíce vláda nedělala vůbec nic. Zastropovala energie, po čemž jsme volali měsíce. Vláda je asociální a elitářská. Lidé pomoc pocítí minimálně,“ prohlásila exministryně financí.

Neřekl vůbec nic nového, zhodnotil ekonom

S kritikou premiérova projevu nešetřil ani Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank. Ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že Fiala nesdělil národu prakticky nic nového, alespoň z ekonomického hlediska. Vzkaz českým občanům měl podle něj spíše politický charakter.

„Chtěl určitým způsobem uchlácholit veřejnost. Pokud ji chtěl nicméně uklidnit, spíš bych tomu rozuměl, kdyby došlo k nějaké spouštěcí události. Proč nepromluvil začátkem září, když Rusové vypnuli plynovod Nord Stream 1? Nebo během podzimu, kdyby přišly třeskuté mrazy?“ doplnil ekonom.

Mimořádný projev premiéra si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: