Kdyby nebylo NATO, Poláci by už na Ukrajině dávno bojovali, tvrdí vojenský analytik

Analytik Lukáš Visingr

Rakety zasáhly Polsko

Polské území nedaleko hranic s Ukrajinou zasáhly armádní rakety, zřejmě ruské. O život přišli podle prvních informací dva lidé. Podle vojenského analytika Lukáše Visingra se v případě potvrzení původu raket bude jednat o další fázi konfliktu na Ukrajině. Ve vysílání CNN Prima NEWS prohlásil, že v takovém případě bude Polsko po NATO požadovat tvrdou reakci. Samo by podle něj na Ukrajině bojovalo už dávno.

„Jestli by Rusové chtěli do té války vtáhnout Polsko, tak by museli být naprosto šílení. V tomto případě by naprosto překročili tu nejčervenější čáru,“ hodnotil Visingr pravděpodobnost možnosti, že by Moskva na svého souseda zaútočila cíleně.

V případě, že se potvrdí, že šlo opravdu o ruské rakety, bude se podle Visingra jednat s největší pravděpodobností o omyl nebo „šlendrián“. „Víme, že Rusové mají notorické problémy s výstupní kvalitou své techniky. Většina věcí se tam, laicky řečeno, tak nějak fláká,“ pokračoval vojenský analytik.

Polsko je jedním z třiceti členů Severoatlantické aliance. Kdyby jím nebylo, vývoj celé války by podle experta mohl být jiný. „Nebýt spojenectví, tak už by jejich jednotky na Ukrajině dávno bojovali,“ je si jistý Visingr ochotou Polska podpořit Kyjev.

Aktuální události mají pak být ukázkou toho, jakým směrem se budou ruské útoky dále ubírat. „Nemyslím si, že by tu svou raketovou ofenzivu nějak výrazně zredukovali. Je vidět, že čím dál tím víc nasazují íránské drony a přibývá zpráv, že by právě Írán mohl do Ruska dodat své balistické rakety,“ připomněl expert.

Právě podpora Teheránu by mohla Ukrajině způsobit velké potíže. „Pro ně by to znamenalo velký problém, protože jejich vzdušná obrana není na takový typ raket připravena. Tímto směrem by se tedy mohla ubírat další západní podpora Ukrajiny,“ uzavřel Visingr.

Tagy: