Vystresovaní delfíni šikanují plavce, zranili několik lidí. Nechoďte do vody, varují v Japonsku

Návštěvníci populární pláže v japonské prefektuře Fukui se musejí mít na pozoru před neobvyklým nebezpečím – útoky delfínů. Tito kytovci v jednom dni poranili čtyři lidi. Pobřežní stráž ale zároveň nevylučuje, že jde o jednoho agresivního jedince. Jeden z napadených mužů utrpěl vedle pokousání také zlomeniny žeber. Místní úřady proto plavce varují, aby v případě, že je uvidí, nechodili do vody.

K jednomu z útoků došlo u pláže Suishohama poblíž města Mihama na západě Japonska. Agresivní delfín v neděli ráno narazil do muže ve vodě jen pět metrů od pevniny. Šedesátníkovi zlomil tři nebo čtyři žebra a pokousal ho na rukou, informoval japonský deník Asahi Shimbun.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusko nasadilo na obranu Krymu delfíny, tvrdí Britové. Mají bránit před nepřátelskými potápěči

O chvíli později pokousal delfín plavce ve středním věku na levé paži. Později v průběhu dne mělo dojít k dalším dvěma útokům, informovala BBC. Místní úřady proto na pláž umístily varovné cedule, podle kterých by se lidé neměli k vodním savcům přibližovat a pokoušet se na ně sahat. „Když je vidíte, nechoďte do vody,“ doporučuje návštěvníkům policie.

Letos v oblasti došlo k již k šesti takovým útokům. Podobná série pokousání se v prefektuře odehrála i v loňském roce, napsal deník Telegraph. Podle pobřežní stráže je možné, že všechny nedělní útoky má na svědomí stejný jedinec, uvedla japonská stanice MRO. Přestože delfíni normálně pro lidi nepředstavují nebezpečí, tyto útoky nejsou zcela ojedinělé. Podle mořských biologů může být pro jinak hravé savce pobyt ve vodě vedle lidí extrémně stresující.

Pláž na americkém Long Islandu nedávno zvýšila dohled plavčíků kvůli útoku žraloka na 15letou dívku. Jen několik dní po něm zpozorovala pobřežní hlídka ve vodě hejno zhruba 50 dravců.

Tagy: