Rusko nasadilo na obranu Krymu delfíny, tvrdí Britové. Mají bránit před nepřátelskými potápěči

Rusko významně posílilo obranu základny své Černomořské flotily v krymském městě Sevastopol, píše web Politico. Využívá k tomu i speciálně vycvičené delfíny, kteří střeží vstup do přístavu, tvrdí britská vojenská rozvědka.

„Satelitní snímky odhalily, že se téměř zdvojnásobil počet plovoucích ohrad pro mořské savce, v nichž jsou s největší pravděpodobností delfíni,“ uvádí rozvědka. Podle ní jsou téměř nepochybně určeni pro obranu před „nepřátelskými potápěči“.

ČTĚTE TAKÉ: Putin kárá obranu Moskvy: Máme co zlepšovat. Rusko promýšlí odvetu za útok dronů

Politico připomíná, že vycvičená zvířata byla po desetiletí používána ruskými i americkými vojenskými nebo zpravodajskými agenturami k provádění konkrétních misí.

Ruské námořnictvo využívá kytovce a další mořské savce i v arktických vodách, kde se jedná zejména o běluhy či tuleně. Například velryba pojmenovaná Hvaldimir, která se v posledních letech několikrát objevila u skandinávského pobřeží, je považována za „špiona“ vycvičeného Moskvou.

Výcvikové středisko pro mořské živočichy se na Krymu nacházelo už od roku 1965. Uzavřeno bylo v roce 1991 po rozpadu Sovětského svazu a tamní delfíni byli podle zpráv ruských médií prodáni do Íránu, píše AFP. Ukrajinské námořnictvo středisko znova otevřelo v roce 2012, od roku 2014, kdy Rusko Krymský poloostrov anektovalo, je však pod kontrolou Moskvy.

Britové tvrdí, že od loňského léta ruské námořnictvo navíc investovalo do zásadních vylepšení zabezpečení hlavní základny Černomořské flotily v Sevastopolu.

Mohlo by vás zajímat: Problémy Krymu po zničení Kachovské přehrady

Krymský poloostrov slouží ruské armádě jako základna v týlu. Využívá ji zejména pro nasazování posil a údržbu. Krymská základna je proto pravidelným terčem ukrajinských útoků, zejména jejích bezpilotních letounů či plavidel. Letos v dubnu byly zasaženy ruské lodě umístěné v Sevastopolu a také sklad paliva.

Tagy: