Ukrajinka živila psy v Gruzii z pronájmu svého bytu, teď je konec

Stín hor dosahuje až na hranice měst. Je chladný a temný. A někde v něm se krčí psi, kteří přežili dopravní nehodu. Mají strach, netuší, co se stalo, nemohou se hnout a paralyzovaní čekají u krajnice. Čekají na pomoc strážného anděla, nebo až to vše skončí. Občas andělé přiletí včas a vezmou pejska pod svá křídla.

Toma je Ukrajinka. Posledních 5 let žije v Gruzii ve městě Zugdidi. Má velký dvůr, kde může na čas schovat zraněná zvířata. Spolupracuje s dalšími dobrovolníky z Gruzie, kteří pejskům bez domova pomáhají a tak se k ní často dostane třeba třínohý pes.

Některá zvířata zůstanou napořád

To byl také příběh „naší“ fenky německého ohaře Didi z minulého článku. I ta se dostala na dvůr paní Tomy a kvůli svému hendikepu se jí bohužel nedaří najít domov. Je ale dost možné, že tahle třínohá ohařka domov nenajde. Vrátí se potom zpátky na ulici? Kdo bude teď finančně odpovědný za její péči, kastraci a krmivo? Měl by za tento špatně nastavený systém trpět první dobrovolník, který ji tehdy na ulici uviděl?

Takových psů je mnoho. Nejsou přímo zasaženi válkou, a tak se jim nehledají v Česku místa v útulcích a dočaskách. Ani se neposílají finance na krmivo.

Poloslepý a ochrnutý

Tohle je zatoulaný poloslepý pes, kterého srazilo auto. Nemá jméno, říkejme mu Beník. Lidé kontaktovali Tomy, aby pomohla. Vzala ho k veterináři. Podle jeho vyšetření má šanci chodit. Je to asi měsíc a Toma dělá vše, co jí veterinář doporučil, aby Ben chodil. Prvním úspěchem je, že se postavil na všechny čtyři.

Je teď důležité ho dostat do Tbilisi do plně vybavené veterinární ordinace. V Česku by se o náklady na léčbu Bena podělily zvířecí organizace nebo by přispěli lidé. Jenže v Gruzii je jen málo takových, kterým na psech záleží a navíc lidé ani nemají příjmy na to, aby mohli pomáhat. Toma patří k těm dobrým duším, kterým na zvířatům záleží, je ale momentálně v takové nouzi, že neví, jak tento další „přírůstek" uživit.

Z pronájmu platila krmivo

Toma pronajímala na Ukrajině svůj byt a z příjmu z bytu živila sebe i zvířata. Teď ale kvůli válce o tenhle příjem přišla a dostala se do velmi těžké finanční situace.

Má doma 9 koček a 11 psů. A na ulici na různých místech okolo jejího domova denně čeká na jídlo více než 50 psů, které živí. Její zvířata tak zůstávají téměř bez jídla. Válka ovlivňuje nejen ty, kteří opouštějí své domovy. Ovlivňuje spoustu dalších životů, které přímo nevidíme. Okrádá lidi o příjem, o radost a možnost pokračovat ve svých dobrých činech. Paní Toma by teď nejvíce potřebovala léky a krmivo pro psy – a my jejím psům můžeme pomoci.

Posledních pár dní

„Už jsou to téměř dva měsíce, kdy jsem zažádala platformu Znesnáze o založení sbírky na pomoc gruzínským psům. Jejich situaci v České republice znal málokdo, ale věřila jsem, že se najdou lidé, kteří budou mít zájem Gruzii pomoct. I vy se můžete ještě zapojit. Zbývá posledních pár dní, kdy můžeme vybrat peníze pomocí této sbírky. Peníze budou rozděleny do nejvíce postižených míst v Gruzii na léky, veterinární péči, kastrace a krmivo. S prací okolo sbírky nám pomáhají místní obyvatelé a organizace Animal Project, poslali nám do Česka už desítky příběhů, fotek a videí. Už jsme pomohli do Gruzie několika pytli granulí a dostali jsme zpátky spoustu milých slov, pozvání a videí z krmení pejsků na ulici,” říká Simona Sterlyová, zakladatelka sbírky.

Přidáte se k více než 80 dárcům, kteří do dnešního dne už pomohli?

Tagy: