Tam granule, zpátky uprchlíci: Sbírky se už dostaly přímo do ukrajinských útulků

Sami už nevědí, kde jim hlava stojí, plné schránky na sociálních sítích, stovky telefonátů, nakládání do aut směr místa, odkud se nakládají dodávky, autobusy a vlaky, ale hlavně každou hodinu nové informace, to je teď život „skupiny srdcařů“. Během středečního odpoledne se povedl první triumf –⁠ doručit přes šest tun krmiva a velkého množství zdravotnického materiálu do ukrajinského města, do konkrétního útulku, který se bude dělit s potřebnými v okolí. Vyjely ale už i vlaky do dalších ukrajinských měst, kde nechybělo krmivo pro psy i kočky a v plánu jsou další úžasné akce. Někdo pomáhá na hraničních přechodech uprchlíkům se zvířaty, kteří překročí hranice. Zformovala se i skupina organizací, která nabízí azyl a veterinární pomoc v Česku zvířatům z Ukrajiny.

Skupina srdcařů vytvořila stonožku pomoci

Nezisková organizace, eshopy, výrobci krmiv, firmy i jednotlivci –⁠ říkejme jim prostě „skupina srdcařů“ –⁠ se spojili a vytvořili neuvěřitelnou stonožku pomoci. Rozhodli se, že chtějí pomoci přímo na místě, v zasažené Ukrajině a to materiální pomocí. Lidé, kteří se starají o zvířata zasažená válkou na Ukrajině, jsou totiž v pasti. Jídla, vody i zdravotnického materiálu je málo a nemají zásoby kde dokoupit. Dobrovolníci si zase lámou hlavu, jak k nim pomoc doručit.

(Máme informace o názvech útulků i městech, kam pomoc zamířila, ale z důvodu bezpečnosti nebudeme jmenovat a ani zmiňovat konkrétní města ani útulky. Prosíme, abyste i vy byli obezřetní se sdílením konkrétních míst, kam míří pomoc. –⁠ poznámka autora)

Skoro sedm tun krmiva si přebrala žena z ukrajinského útulku

První misí bylo vyjet s dodávkou na slovensko-ukrajinské hranice, kde bude zase se svou dodávkou čekat slečna z ukrajinského útulku. „V úterý o půl jedenácté večer vyjela dodávka, kterou řídil Petr Žáček, majitel pneuservisu a pro nás všechny hrdina,“ říká Šárka Syrová, ze Supergranulí a jedna z organizátorek sbírky. V Košicích nastal problém, že dodávku odmítli k hranicím pustit. Situace se komplikuje, a tak měl Petr pomoc nechat v Košicích, to ale odmítl a donutil Slováky, aby ho na hranice pustili, že tam na tuto dodávku čeká konkrétní žena. „Pan Žáček je obrovský srdcař a věděli jsme, že jestli to někdo doveze, tak on a podařilo se. Musíme říct, že na hranicích pomohla i Česká policie a patří jim dík,“ dodává Šárka. Petru Žáčkovi není pomoc cizí. Velmi silně se zapojoval i do humanitární pomoci během tornáda na jižní Moravě.

Tam s granulemi, zpátky s lidmi

Máme zprávu, že Petr už dojel v pořádku zpět do Česka a s sebou z Ukrajiny přivezl tři dospělé, dvě děti a kočku. „Během cesty domů se jim podařilo zajistit ubytování u Oblastní Katolická Charita Česká Kamenice, kde mají k dispozici překladatele a psychologa. Když stáli na druhé straně hranice, tak vůbec netušili, co je čeká, a byli neuvěřitelně překvapení a nemohli uvěřit tomu, že jsou cizí lidé schopni jezdit tisíce kilometrů, aby pomohli cizím lidem, které nikdy neviděli. Byli neuvěřitelně šťastný za obrovskou podporu, Čechů, Slováků, Poláku,” říká Petr Žáček.

Několik hodin po Petrovi za ním vyjel s další dodávkou jeho kolega Marcel, dohromady se tak předalo asi 6,5 tuny věcí. „Jen na našem sběrném místě v Průhonicích (jedno z mnoha) se vybralo pět tun jídla a potřeb a pokračujeme,“ říká Patricie ze Zolly dog bakery, další, která se sbírkou pomáhá.

Spojka mezi Českem a Ukrajinou je hlavně slečně jménem Yulia, která žije v Česku a je to zvířecí milovnice. Má mnoho kontaktů na Ukrajině, Celá akce byla velmi úspěšná, právě díky tomu. Yulia z Česka vyřizuje veškerá povolení a komunikuje s ukrajinskými dobrovolníky a útulky. „Je toho potřeba strašně moc, musíte mít detailní seznam toho, co vezete, několik razítek a povolení od ambasády a hlavně musíte i přesně vědět za kým jedete,“ říká Hana, předsedkyně spolku Plné bříško, z. s. Tím, že se pomoc dostala do konkrétního útulku, může se teď předávat dál po Ukrajině a funguje jako takový sklad, ze kterého se distribuuje dál, podle potřeb.

Následují vlaky i autobusy

Tím ale nic nekončí. Ve středu večer odjel kamion, který směřuje do města až k ruským hranicím. A také odjel i naložený vagón vlaku Českých drah do města na Ukrajině, kousek od Maďarských hranic, kde na pomoc bude čekat další kontakt. Vlak by měl jezdit pravidelně. Nově dostala skupina srdcařů možnost využít autobusy jiného dopravce, který bude jezdit do měst na západu Ukrajiny, tam s materiální pomocí a zpět s uprchlíky. Materiální sbírky stále pokračují, darovat můžete granule i mokrou stravu pro kočky a psy (dobře uzavřené), zdravotnické potřeby a dezinfekční prostředky. Krizový nedostatek je plastových přepravek na zvířata všech velikostí. Nosit je můžete na sběrná místaDobrovolníci mají plné ruce práce s tříděním věcí. Ideálně věci noste v krabicích, kde bude napsáno, co obsahují.

Vlak z Prahy pomáhali nakládat i skauti

Asi zatím největší úspěch je vlak, tentokrát ze Smíchovského nádraží, který by se měl dostat až na západ Ukrajiny. Pomáhala ho společně se skauty naplnit další ze skupiny srdcařů Markéta, která má známý blog na Instagramu a díky jejímu dosahu i velký vliv. „Vlak má dojet až do potřebného města, které je kousek od Olgy a Mariny (dobrovolnic, které pomáhají zvířatům). Domluva byla, že se granule použijí i pro pejsky ve službě –⁠ v armádě, kteří pomoc samozřejmě také potřebují. Dodávka bude v rukou krizového štábu, ale jiná cesta nebyla. Budeme doufat, že se to dostane i k postiženým útulkům. S holkama na Ukrajině jsem v kontaktu, vlak by už měl být na místě,“ říká milovnice zvířat, influencerka a foodblogerka Markéta.

„Podařilo se nám navíc spojit s panem Konstantinem, který má k dispozici na Ukrajině velké dodávky a díky tomu spolupracuje s tamním městem, dováží potřebné věci, nabídl pomoc i pro zvířata. Nakládá přímo v Praze, takže nám to ulehčuje cestu. Brzy se snad díky tomu vybuduje distribuční síť i v západní části Ukrajiny. Je to neuvěřitelné, jak se lidé spojují a nabalují se další a další,“ říká Markéta.

Nyní nutně potřebujeme starý autobus, který by převážel materiální pomoc mezi konkrétními městy už přímo na  Ukrajině. Pokud máte možnost darovat nebo prodat za rozumnou cenu, obraťte se na Marketa@kitchenette.cz

(Všichni, kteří pomáhají, jsou zavaleni dotazy a telefonáty, prosíme tedy, aby se ozvali jen ti, kteří mohou opravdu pomoci.)

Balíčky pro uprchlíky se zvířaty

Na ukrajinsko-slovenské hranice, kde je hlavní veterinární checkpoint pro uprchlíky se zvířaty dorazilo 8 palet krmiva. „Díky Super Zoo, organizaci Staň se srdcařem, Home4Pets a Funky dog tam vyrazila ještě ve středu v noci okamžitá materiální pomoc pro kočičky a pejsky uprchliků. Jede tam 8 palet granulí, konzerv, kapsiček a dalších nutných věcí. Humanitární pomoc tam bude zavážena pravidelně, abychom maximálně usnadnili lidem i zvířatům jejich cestu do bezpečí," říká Aneta Paris ze spolku Staň se Srdcařem.

Na hranicích je i další dobrovolník, pan Drobný, který pomáhá slovenské organizaci s balíčky pro uprchlíky a jejich zvířata, jakmile jeden zpět do Česka, veze s sebou uprchlíky. Žádné místo nepřijde na zmar. „Děláme balíčky se zvířecím jídlem a snažíme se je informovat o veterinární péči a tom, co mají teď se svým mazlíčkem dělat. Chystáme to samé i pro uprchlíky s mazlíčky, kteří dorazí do Česka. Budou mít k dispozici nejen granule, ale i leták s potřebnými informacemi v ukrajinštině,“ dodává Hana z Plného bříška.

Azyl v Česku pro ukrajinská zvířata

Aby uprchlíci nemuseli opouštět zemi bez svých mazlíčků, udělaly se na většině hranic výjimky v podmínkách přechodu hranic se zvířaty. I při příchodu do Česka tedy nejsou potřeba čipy ani pasy, ale přeci jen, je potřeba určité základy dodržet, abychom ochránili místní zvířata od možných nemocí. Mazlíčci z Ukrajiny musí proto zůstat v desetidenní karanténě. Ani toto nezůstalo bez povšimnutí. „Spojili jsme se se Staň se srdcařem, útulkem Anidef-Žim, Dočaskami Dede, Pet Heros a budeme zajišťovat azyl a veterinární péči pro zvířata. Budou u nás a zmíněných útulcích moci zůstat, dokud lidé z Ukrajiny nebudou mít zajištěné bydlení a nebudou se moci o zvířata postarat,“ říká Yvona zakladatelka Home4Pets. A samozřejmě i jim můžete přispět do sbírky.

Všechny milovníci zvířat, kteří by rádi pomohli, prosíme, aby nepodnikali nic na vlastní pěst.

Tagy: