Když se bitcoiny krájí na půl. Nová Krypta řeší téma půlení, Tětek mluvil o deflaci

Snímek z pořadu Krypta, třetí díl druhé sezóny

BYZNYS (18)

Další díl edukačního pořadu Krypta se zabývá na první pohled těžko uchopitelnou problematikou půlení, která je ale klíčová pro pochopení bitcoinové inflace. Denní přírůstky nových mincí se totiž jednoho dne zastaví a bitcoin bude dokonce deflační. Nejen o tom mluvil v Kryptě kryptoměnový expert Josef Tětek. Pořad můžete sledovat každý týden ve čtvrtek ve 14:40 na CNN Prima NEWS.

Inflace v českých korunách nebo dolarech je hodně nevypočitatelná. To držitelé bitcoinů mají tu výhodu, že od začátku přesně ví, kolik kusů kryptoměny celkem v oběhu bude a jakým tempem se budou nové mince do systému uvolňovat. Bitcoinová inflace je tak stoprocentně transparentní.

Každé čtyři roky se denní přírůstky nových bitcoinů dvakrát zmenší, a tomuto mýtickému momentu se říká právě půlení (anglicky halving). Když bitcoin v roce 2009 vznikl, každých deset minut přibývalo v síti 50 digitálních mincí. První půlení následně přišlo výjimečně už za tři roky.

Rok 2009 2012 2016 2020 2140
BTC/10 minut 50 25 12,5 6,25 0

V roce 2012 se proto inflace zpomalila na 25 bitcoinů na deset minut.

Po dalších dvou půleních se teď do oběhu uvolňuje vždy už jen šest a čtvrt bitcoinu. Následující halving nás čeká v roce 2024. To znamená, že nové bitcoiny budou opět o něco vzácnější. Poslední půlení lidstvo čeká v roce 2140. O tom, co se bude s bitcoinem dít budoucí dekády, promluvil v pořadu Krypta kryptoměnový expert Josef Tětek.

O pořadu Krypta

Kryptoměny patří mezi nejrizikovější investice, které definuje vysoká volatilita. Pořad Krypta má za cíl přístupnou a srozumitelnou formou zvýšit povědomí o bitcoinu a dalších digitálních mincích, které jsou dlouhá léta spojeny s řadou kontroverzí a mýtů.

Jde o první audiovizuální pořad o kryptoměnách v Česku, se kterým přichází velké médium. K 1. září roku 2022 odstartovala už druhá řada tohoto projektu.

Pořad Krypta sledujte každý čtvrtek ve 14:40 na CNN Prima NEWS nebo na webu cnn.iprima.cz, kde najdete odvysílané díly také ze záznamu.

Tagy:
mince inflace Bitcoin půlení kryptoměna deflace kryptoměny Josef Tětek Krypta krypta