Když se starý ministr dívá na nového aneb Smutné odcházení Jana Blatného

Vzácný okamžik předání moci na ministerstvu zdravotnictví zachytil fotograf Eugen Kukla. Zatímco na nového ministra Petra Arenbergera míří novinářské objektivy a on pro ně ochotně pózuje, odcházející ministr Jan Blatný musí scénce jen přihlížet jako divák, který už ztratil nad politickým děním kontrolu.

Prezident Miloš Zeman ve středu na Hradě jmenoval nového ministra zdravotnictví. Jana Blatného (za ANO) po pěti měsících vystřídal ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger. Ten od loňského října 2019 vede Fakultní nemocnici Královské Vinohrady.

Dvaašedesátiletý lékař se specializuje na dermatologii a venerologii. Absolvoval Fakultu dětského lékařství Univerzity Karlovy v Praze. Na přelomu 80. a 90. let pracoval na univerzitě v Mnichově, později absolvoval studijní pobyt na Stanfordově univerzitě v Palo Alto.

Arenberger je už čtvrtým ministrem zdravotnictví během jednoho roku a během pandemie koronaviru. Vystřídal na postu Jana Blatného, který resort zdravotnictví vedl pět měsíců. Ten ve středu prohlásil, že rozhodnutí o jeho odvolání je politické, ale svědomí má čisté a vždy se snažil pracovat na základě odborných stanovisek.

Celou fotografii si po rozkliknutí prohlédněte zde:

Tagy: