Němci mají podezřelého z útoku v Solingenu. „Jsem ten, koho hledáte,“ měl říci policii

Policie v Německu zadržela člověka podezřelého z pátečního útoku nožem v západoněmeckém Solingenu. V televizi ARD to řekl ministr vnitra Severního Porýní-Vestfálska Herbert Reul. Podle webu deníku Bild se útočník sám přihlásil. „Já jsem ten, koho hledáte,“ měl prý říci – ještě celý od krve – policistům. Podle webu týdeníku Der Spiegel je podezřelým Syřan Issa al H. V sobotu večer se k odpovědnosti za útok na svém účtu na Telegramu přihlásila teroristická skupina Islámský stát. Nepodložila to však žádnými důkazy. Při útoku zemřeli tři lidé a osm dalších bylo zraněno, z toho pět těžce.

Podle webu deníku Bild se podezřelý z trojnásobné vraždy policistům v sobotu krátce po jedenácté hodině večer sám přihlásil. Byl prý promočený prudkým lijákem, nicméně stále ještě od krve. Policistům měl říci: „Já jsem ten, koho hledáte...“ Od svého činu se údajně déle než den skrýval v jakési zahradě.

ČTĚTE TAKÉ: Krutý útok na Mallorce. Němečtí turisté zmlátili 71letého taxikáře, údajně šlo o policisty

Ministr Reul řekl, že policie dopadla „pravého podezřelého“, po kterém pátrala celou sobotu. Podle webu týdeníku Der Spiegel je podezřelým Syřan Issa al H. Je mu údajně 26 let a přišel do Německa koncem roku 2022, aby požádal o azyl. Německé úřady doposud neměly informace, že by šlo o islamistického extremistu.

Již před tím düsseldorfská policie oznámila, že obdržela od Islámského státu (IS) dopis, ve kterém se organizace hlásí k útoku. Podle mluvčí je nyní nutné prověřit, zda je tento dopis pravý. IS se v minulosti často přihlásil k odpovědnosti za útok, aniž by existovaly spolehlivé důkazy o skutečné spolupráci s pachatelem.

Organizace IS v prohlášení uvedla, že útok uskutečnil jeden z jejích členů jako pomstu za muslimy v Palestině a jinde ve světě. Akce byla podle IS zaměřena na skupinu křesťanů. Německo je vedle USA jedním z nejdůležitějších spojenců Izraele a také jedním z nejdůležitějších dodavatelů zbraní pro izraelskou armádu, upozornila agentura DPA.

Vrchní státní zástupce Markus Caspers v sobotu odpoledne na tiskové konferenci uvedl, že nelze vyloučit, že útok měl teroristické pozadí. „Zatím se nám nepodařilo určit motiv, ale na základě všech okolností předpokládáme, že nelze vyloučit prvotní podezření na teroristicky motivovaný čin,“ řekl Caspers.

Policie po vraždě zřídila internetový portál, kam mohli lidé nahrávat záběry a posílat jakékoliv další informace týkající se útoku. V souvislosti s případem policie v sobotu ráno zadržela 15letého chlapce, který je podezřelý, že o plánovaném útoku věděl a neinformoval úřady. Nebyl však útočníkem.

O život v pátek přišli dva muži a jedna žena ve věku 67 a 56 let. Útok se odehrál kolem 21:40 ve městě, které má asi 160 000 obyvatel a proslulo výrobou nožů. Pět zraněných je ve vážném stavu. Město právě slaví 650 let od svého založení. Další část akce nazvané Oslavy různorodosti úřady zrušily.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Krvavý útok nožem v Německu: Nejméně tři mrtví, pět lidí bojuje o život. Pachatel je na útěku

Tagy: