Skopeček: Obchodníkům je třeba provětrat tenisky. Žijete na jiné planetě, kritizoval Havlíček

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS) a poslanec a bývalý ministr průmyslu Karel Havlíček (ANO)

360° 6.12.2023

Lepších cen potravin dosáhneme pouze tehdy, když stát nebude komplikovat energetickou situaci, řekl bývalý ministr průmyslu Karel Havlíček (ANO) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS a rovněž vyčetl vládě, že v tomto ohledu „žije na jiné planetě“. Za vysoké ceny potravin může podle místopředsedy Poslanecké sněmovny Jana Skopečka (ODS) inflace poptávky, za niž je naopak zodpovědný minulý kabinet, jehož součástí byl i Havlíček. Řešením je prý „provětrat tenisky obchodům“, tedy zvýšit konkurenci.

Role obchodních řetězců je v otázce vysokých cen podle Havlíčka jasná. „Těch několik největších hráčů v této oblasti, kteří mají pod kontrolou 90 procent obchodu, chce nekompromisně vydělávat, ne sloužit lidem. Lepších cen potravin dosáhneme jedině tak, že stát nebude komplikovat energetickou situaci,“ pronesl poslanec za hnutí ANO.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Minimální mzda vzroste o 1600 korun, řekl Jurečka. Nastínil, co s ní bude v budoucnu

„Stát by neměl v tomto odvětví zvyšovat cenu a nevytvářet tudíž nepříznivé podmínky. Máme druhou nejvyšší energetickou inflaci ze všech zemí OECD, před námi je už jen Kolumbie,“ uvedl v pořadu 360°. Havlíčka nenechal chladným ani vztah vlády k řetězcům. „Nacházíme se přece v tržním prostředí. Žijete na úplně jiné planetě,“ opřel se do kabinetu.

Podle Skopečka neženou ceny potravin nahoru drahé energie, nýbrž střet výsledné poptávky a nabídky na trhu. Občanský demokrat se také vymezil proti slovům Havlíčka.

„Za celý problém sice menším dílem může energetická inflace, ale z velké části se jedná o inflaci poptávkového charakteru, kterou vytvořila minulá vláda výraznými kompenzacemi v době pandemické krize,“ kontroval místopředseda Sněmovny, čímž odkazoval mimo jiné i na neblahé zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu. „Tehdy se nalily obří peníze do ekonomiky, které ji vyvolaly,“ doplnil.

„Jestli tedy chceme nějak ovlivnit stranu nabídky a s ní související ceny, musí na domácí trh přijít více obchodníků s potravinami,“ navrhl Skopeček řešení, podle něhož je nezbytné navýšit hodnotu vzájemné konkurence. „Ta je u prodejců dosud malá. Musíme jim v tomto ohledu provětrat tenisky,“ dodal.

Skopeček rovněž připomněl slova ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) o potravinářských kartelech, o nichž šéf resortu mluvil v pondělí ve vysílání CNN Prima NEWS. „Pokud je trh skutečně pod vlivem nějaké kartelové dohody, pak musí zasáhnout Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. V opačném případě je nutné se začít bavit o tom, jakým způsobem do Česka přilákat další větší obchodníky. Bez vyšší konkurence totiž nebudou mít řetězce žádný důvod ke snížení cen,“ konstatoval. Obchodníci ale podobná obvinění rázně odmítají.

Proti vysokým cenám se dá podle místopředsedy Sněmovny bojovat i utáhnutím finančního kohoutku. „Je potřeba dělat menší deficity a stáhnout peníze z ekonomiky, a to prostřednictvím jak fiskální politiky vlády, tak přispěním České národní banky, jež může s inflací bojovat vyššími úrokovými sazbami,“ pronesl v pořadu 360°.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Češi se cítí být okrádáni. Dohledové úřady selhaly a jsou nanic, tvrdí ekonom Pikora

Tagy: