Hobitín, Shrekova bažina i Kenův dům. Nahlédněte do míst, kde se budete cítit jako ve filmu

Chtěli byste se cítit jako vaše oblíbená filmová postava? Nic není nemožné. Rezervujte si prohlídku Hobitínem na Novém Zélandu, ubytujte se v domě z filmů Stmívání či Harry Potter, nebo se nechte okouzlit interiéry Kenova domu snů.

Hobitín na Novém Zélandu

Milovníkům J. R. R. Tolkiena by neměl uniknout Hobitín, který se nachází v srdci regionu Waikato na Novém Zélandu. Jedná se o malebnou vesničku zhotovenou pro trilogii Pán prstenů. Stavba byla zahájena v roce 1999 na soukromé ovčí farmě a s jejím vybudováním pomáhala i novozélandská armáda. Během osmi měsíců zde vzniklo celkem 39 hobitích přístřeší.

Po konci natáčení byla část zbourána, nicméně několik jich zůstalo a místo se stalo oblíbeným cílem filmových fanoušků. V roce 2009 se na toto místo navíc opět vrátil režisér Sir Peter Jackson, aby navázal sérií o Hobitovi, a zanechal po sobě celkem 44 hobitích domků.

ČTĚTE TAKÉ: Podívejte se na nejkrásnější pláže světa. K nejbližší je to z Česka jen půl dne autem

Ty nejsou povětšinou přístupné, jelikož se za jejich dveřmi nic nenachází, až na dvě výjimky – dům Bilba a Froda Pytlíků – ty mají vybudované i vnitřní prostory, do kterých je možné nahlédnout. V roce 2012 zde byl navíc otevřen i pověstný Hostinec u Zeleného draka, kde si můžete dát občerstvení, pivo a posedět u krbu.

Pro velký zájem turistů se zde nedá chodit samostatně a musíte si zvolit některý z nabízených okruhů prohlídek.

Shrekova bažina ve Skotsku

Slavný zelený zlobr od DreamWorks Animation sice o žádné návštěvníky nestál, přesto pár vyvolených dostalo v říjnu šanci se v jeho příbytku na dvě noci ubytovat, informovalo CNN. Díky tomu jsme dostali možnost nahlédnout do Shrekova obydlí, které vzniklo v areálu skotské usedlosti Ardverikie, necelých 100 kilometrů od města Inverness.

Dům je věrnou replikou animované předlohy a skutečně je vyladěn do posledního detailu – vratké dveře, dřevěný nábytek, krb z kořenů stromů, svíčky „s učním mazem“ i kadibudka vzdálená 20 metrů od hlavní budovy.

A velmi lákavé je i okolí tohoto příbytku. Nejenže vás nespoutaná příroda národního parku Cairngorms či jezera Loch Laggan okouzlí, ale možná vám bude připadat povědomá. Natáčela se zde totiž například bondovka Není čas zemřít či seriál Cizinka. Panství Ardverikie, v jehož areálu se replika bažiny nachází, se stalo dějištěm seriálu Koruna, představovalo totiž zámek Balmoral.

Rodný dům Harryho Pottera v Anglii

V anglické vesničce Lavenham naleznete dům pocházející ze 14. století, který se těší oblibě návštěvníků nejen pro svou historii a specifický vzhled, ale zejména proto, že si jej filmaři zvolili jako rodiště pro nejznámějšího čaroděje všech dob – Harryho Pottera.

Dům De Vere, pojmenovaný podle vůdce rodu Lancasterů, ve filmovém zpracování Harry Potter a Relikvie smrti 1. část představuje slavný dům Potterových ve vesničce Godrikův důl, kde se ukrývali před zlým kouzelníkem Voldemortem. Jak ale fanoušci příběhu J. K. Rowlingové vědí, Voldemort jejich útočiště odhalil a Harryho rodiče zavraždil, když se chlapce snažili ochránit. Toho se mu však zranit nepodařilo.

Křivolaký dům leží pouhou hodinu od Londýna a můžete se v něm dokonce ubytovat. Kromě výběru ze šesti pokojů je zde i velkorysá vstupní hala, jídelna či romantická zahrada.

Dům Belly Swanové v Oregonu

Teď se přesuneme na jiný kontinent, protože další z domů, které můžete znát z filmu, se nachází až v americkém státě Oregon. Jedná se o dům Belly Swanové, hlavní postavy ságy Stmívání.

Okouzlující dům ze 30. let je téměř stejný jako na obrazovce. Zelená kuchyně, obývací pokoj i jídelna zůstaly ponechány tak, jako když se tam Bella se svým otcem nastěhovali. A nezměnily se ani dekorace.

Pokud patříte mezi milovníky tohoto příběhu o dívce, která se zamilovala do upíra, můžete zde strávit noc. Usínat můžete v Bellině ložnici a vyhlížet z okna Edwarda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Problém v oblíbené destinaci Čechů. Na Zanzibaru dochází alkohol, ministr rezignoval

Mojo Dojo Casa House v Malibu

A na americkém kontinentě zůstaneme. Filmovým hitem Barbie, režisérky Grety Gerwigové, je totiž inspirován dům v Malibu. Jak víme ze snímku, Barbiein dům snů na chvíli převzal Ken a vybudoval si z něj „Mojo Dojo Casa House“.

Charakteristická růžová zůstala, ale objevily se i nové prvky. Nechybí sochy koní, jako znaku Kenova pojímání patriarchátu, zvířecí vzory, kovbojské boty a klobouky či posilovací stroje.

Toto přímořské sídlo v slunném ráji s panoramatickým výhledem tak nabízí vše, co si jen můžete přát. Zatancovat si můžete na tanečním parketu s diskokoulí, zajezdit si na kolečkových bruslích, opalovat se u bazénu či si při západu slunce zahrát na Kenovu kytaru.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Poklad nedozírné ceny vypátrali v Říčanech. Hrnec ve sklepě ukrýval mince z dob Karla IV.

Tagy: