Klaus ml.: Stát nedělá nic, jen zakazuje. Tímto tempem otevřeme školy v červenci

Pokud Sněmovna zablokuje další prodloužení nouzového stavu, budou moci už příští týden otevřít restaurace a obchody. Vláda ale podle Václava Klause ml. (Trikolóra) nemá žádný plán na otevírání škol a hasí problém na poslední chvíli. Prohlásil to v pořadu 360° Pavlíny Wolfové, kde diskutoval s poslanci Jiřím Maškem (ANO), Leo Luzarem (KSČM) a Martinem Baxou (ODS).

Konec nouzového stavu by automaticky znamenal masivní rozvolnění. Mohly by okamžitě otevřít restaurace i obchody a přestal by platit zákaz vycházení. Nošení roušek by ale bylo nadále povinné. Otazník visí nad návratem dětí do škol.

„Navrhujeme, aby se co nejdříve vrátili do škol studenti prvního stupně základních škol, deváťáci, maturanti a také studenti, kteří potřebují praktickou výuku. Musíme okamžitě vybavit učitele respirátory, zajistit jejich očkování a začít i s plošným testováním žáků,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Mašek, podle kterého už jsou rodiče i děti situací frustrovaní.

Baxa upozornil, že na promyšlení strategie otevírání škol měla vláda několik měsíců. Jenže teď opatření „hasí“ na poslední chvíli.

Vlažná rozhodnutí vlády cupuje především Klaus ml.: „Vláda nemá žádný plán, my nemáme nouzový stav, máme stav čekání a apatie. Rodiče jsou nervózní a vláda teprve začíná jednat. Tímto tempem otevřeme školy koncem července,“ kritizoval poslanec. Lídr Trikolóry se domnívá, že vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) si libuje ve vládních restrikcích a do otevírání škol se mu nechce. „Hamáček má zájem na tom, aby se školy neotevřely. Stát nedělá nic, ale všem všechno zakazuje. Nejsou relevantní data, která by obhájila pomalé otevírání škol,“ zaútočil.

V rozhovoru pro CNN Prima NEWS řekl, že na zavřené školy může v budoucnu doplatit celá země. „Žádná společnost, která chce přežít, nemůže rezignovat na výchovu další generace. Je to obrovská sociální deprivace a ztráta životních návyků. I kdyby šlo jen o cestu do školy a ze školy,“ míní Klaus.

Luzar v pořadu 360° Pavlíny Wolfové poukázal na to, že stav apatie se šíří také mezi občany. „Pohár trpělivosti občanů už přetekl dávno. Zklamali jsme v procesu vysvětlování občanům, systém PES už nefunguje,“ řekl poslanec, který by se rád inspiroval švédskou cestu a nechal školy otevřené během celé pandemie.

Konec nouzového stavu?

Vláda hodlá, jako už vícekrát v minulosti, prodloužit nouzový stav o další měsíc až do 16. března. Jenže komunisté, kteří doposud vládní úmysly kvitovali, už další prodlužování nepodpoří. Kabinet Andreje Babiše tak bude muset hledat oporu u jiné ze sněmovních stran.

Řada expertů varuje, že opětovné otevření podniků by v Česku způsobilo naprostý kolaps zdravotnického systému, který je už nyní kvůli vysokým přírůstkům nakažených přetížený.

Tagy: