KLDR hrozí novou zbraní: Otestovala podvodní dron, může vyvolat „radioaktivní tsunami“

Severní Korea v tomto týdnu otestovala útočný podvodní dron, který je podle ní schopný nést jadernou hlavici, jež může vyvolat „radioaktivní tsunami“. S odvoláním na severokorejskou agenturu KCNA o tom informuje agentura Reuters, podle níž na další z řady testů zbraní v posledních týdnech dohlížel i vůdce izolované země Kim Čong-un.

„Tento jaderný podvodní útočný dron může být nasazen na jakémkoli pobřeží a v jakémkoli přístavu nebo může být na akci tažen lodí,“ uvedla severokorejská agentura. Během testu se podle ní dron pohyboval pod vodou v hloubce 80 až 150 metrů více než 59 hodin, než ve čtvrtek explodoval ve vodách u východního pobřeží země.

Podvodní drony jsou podle KCNA určeny k plíživým útokům v nepřátelských vodách, k ničení námořních úderných skupin a také velkých přístavů.

SOUVISEJÍCÍ: KLDR stupňuje napětí. Odpálení rakety simulující jaderný útok osobně přihlížel Kim Čong-un

Reuters poznamenává, že není jasné, jestli se už komunistickému režimu skutečně podařilo zmenšit jaderné hlavice natolik, aby je mohly nést některé z jeho menších zbraní, jako třeba podvodní dron. Leif-Eric Easley, odborník z univerzity v Soulu, uvedl, že k tvrzení, že KLDR má podvodní dron schopný nést jadernou hlavici, by se mělo přistupovat skepticky. KCNA také potvrdila několik testů balistických raket z tohoto týdne. Při jednom z nich simulovala i útok s jadernou hlavicí.

Letos už komunistická země odpálila několik desítek raket, loni jich bylo rekordních více než 70, včetně mezikontinentálních balistických střel schopných dosáhnout americké pevniny. Američtí a jihokorejští představitelé i proto varovali, že se komunistická země může připravovat na první jaderný test od roku 2017.

Tagy: