KLDR zvyšuje tlak na USA. Kim Čong-un si prohlédl novou špionážní družici a schválil použití

Vůdce KLDR Kim Čong-un si prohlédl první severokorejskou vojenskou špionážní družici a schválil její budoucí použití. S odvoláním na severokorejská státní média o tom informovala agentura AFP. Kim Čong-un už v polovině letošního dubna prohlásil, že se podařilo konstrukci satelitu dokončit a nařídil jeho vypuštění. Kdy jej chce Pchjongjang dostat na oběžnou dráhu, ale není jasné.

Severokorejský vůdce se v úterý setkal s nestálým výborem, který má na starosti přípravy pro vypuštění družice. Tento krok je podle Kimova prohlášení zveřejněného severokorejskou státní agenturou KCNA naléhavým požadavkem pro udržení bezpečnostní situace v zemi.

Předchozí testy střel a raket prokázaly, že Severní Korea je schopná vyslat do vesmíru satelit. Mnozí odborníci ale pochybují o tom, jestli má dostatečně technologicky vyspělé kamery, aby je mohla použít ke špionáži ze satelitu. Po minulých startech Severní Korea zveřejnila pouze snímky s nízkým rozlišením.

SOUVISEJÍCÍ: Eskalace napětí. KLDR odpálila další rakety. Nepřijatelné, zuří japonský premiér

Analytici uvádějí, že severokorejský vůdce se pravděpodobně tímto způsobem snaží vyvinout tlak na Spojené státy, Jižní Koreu a další země, aby ustoupily v otázkách, jako jsou společná vojenská cvičení a mezinárodní ekonomické sankce vůči KLDR.

Tagy: