Našly se ostatky Navalného. Tělo plné modřin rozdmýchalo domněnky o nařízené vraždě

Ruský opoziční lídr Alexej Navalnyj

Ruské úřady zadržují Navalného tělo

Dva dny poté, co Rusko oznámilo světu smrt opozičního lídra Alexeje Navalného, se jeho ostatky našly v márnici v oblasti Salechardu. Tělo je podle listu Novaja Gazeta Europe plné modřin. Údajně to podporuje teorie, podle nichž nechal Navalného Vladimir Putin zavraždit.

Ruské úřady v pátek oznámily světu smrt opozičního předáka Navalného. Západ byl v šoku a žádal prošetření jeho smrti. Moskva ale odmítla tělo vydat. Teď se Navalného ostatky podle webů Daily Mail a The Mirror, které odkazují na zjištění listu Novaja Gazeta Europe, objevily v márnici v oblasti města Salechard.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zemřel Alexej Navalnyj, největší kritik ruského prezidenta Putina

Tělo politického vězně má být pokryto modřinami, což rozdmýchává další debaty o možnosti, že byl Navalnyj zavražděn. Modřiny měly způsobit křeče. Ruské úřady poslaly Navalného před jeho smrtí do trestanecké kolonie za polárním kruhem, kde panují extrémně špatné podmínky.

Web The Mirror poznamenal, že ještě den před smrtí měl být Navalnyj v dobré náladě a relativně dobrém zdravotním stavu. Ruské úřady tvrdí, že se mu ve vězení náhle přitížilo.

Ze zjištění Novaja Gazeta Europe vyplývá, že Navalnyj zřejmě zemřel na srdeční zástavu. Vězeňští lékaři se údajně snažili o jeho oživení, jak údajně vyplývá ze stop na Navalného těle.

List Washington Post v týdnu napsal, že smrt opozičního lídra byla možná způsobena sérií útoků, mučení a dalších útrap, které musel Navalnyj snášet. Jestli šlo však o akutní příčinu úmrtí, zatím jasné není.

Opoziční lídr před smrtí trpěl závratěmi a dalšími neduhy, které zřejmě způsobila jeho dřívější otrava novičokem v roce 2020.

VIDEO: Pieta za Navalného

Tagy: