Schwarzenberg překročil práh mezi časem a věčností. Už teď chybí, loučí se s ním politici

Karel Schwarzenberg (TOP 09)

Laskavý, inspirativní a pro mnohé vzorem. Zemřel Karel Schwarzenberg, Česko truchlí

Politici vzdávají hold Karlu Schwarzenbergovi. Bývalému ministrovi zahraničí a spoluzakladateli TOP 09 děkují za službu České republice, někteří ho označili za jednu z nejvýznamnějších osobností polistopadové politické scény. „Jeho lidskost nebyla v kontrastu s noblesou, uměl se bavit s každým a každému dát najevo, co si o něm myslí. Už teď mi chybí,“ napsal šéf hnutí STAN Vít Rakušan.„Jeho Jasnost Karel VII., kníže ze Schwarzenberga, překročil práh mezi časem a Věčností,“ uvedl lidovecký exministr kultury Daniel Herman.

„Vždy na něj budu vzpomínat jako na laskavého člověka a morální vzor. Málokdo si uvědomuje, co všechno pro svou zemi udělal. Nikdo v Česku nedisponoval takovým sociálním kapitálem a autoritou napříč Evropou,“ řekl o zesnulém Schwarzenbergovi jeho stranický kolega a letitý spolupracovník Miroslav Kalousek ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bylo mi jasné, že se to blíží. Měli bychom Schwarzenbergovi být vděční, truchlí Kalousek

Svá slova též sdílela čerstvě znovuzvolená předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Karel Schwarzenberg nám vždycky říkával – politik musí mít rád lidi. On je rád měl a lidé jeho. Je mi nesmírně lito, že nás opustil. Zanechal nám však odkaz, který je nesmrtelný a musíme ho nést. Budu vždy vděčná, že tak zásadně ovlivnil i můj život. Odpočívejte v pokoji, Karle,“ vyjádřila se šéfka Sněmovny na sociálních sítích.

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil mimo jiné Schwarzenbergovu pomoc českému disentu. „Bylo mi ctí s ním zasedat ve vládě. Karel Schwarzenberg byl významnou osobností českého exilu a české politiky posledních desetiletí, pomáhal nám získávat respekt a dobré jméno v zahraničí. Jeho rozhled, zkušenosti a noblesa nám budou velmi chybět. Před pár týdny jsem ho navštívil v nemocnici a slíbili jsme si, že se sejdeme brzy u něj doma. Mrzí mě, že tu dýmku už spolu nestihneme… Čest jeho památce a upřímnou soustrast jeho rodině,“ napsal na sociální sítě předseda vlády.

„Pro mě byl vždy symbolem návratu svobody, demokracie a dalších tradičních evropských hodnot do naší země. Velká čest jeho památce. Jeho osobnost, myšlenky a neuvěřitelný nadhled budou hodně chybět,“ uvedl ve vzpomínce na Schwarzenberga europoslanec Jiří Pospíšil, který vedl TOP 09 mezi lety 2017 a 2019.

Čerstvě zvolený místopředseda strany Matěj Ondřej Havel uvedl, že Schwarzenberg mu bude do konce života inspirací. „Byl jedním z nejdůležitějších porevolučních politiků a největších charakterů našeho národa,“ napsal.

Na politika zavzpomínal také lidovecký exministr kultury Daniel Herman. „Jeho Jasnost, Karel VII. kníže ze Schwarzenberga, překročil práh mezi časem a Věčností. Věřím, že na výročí svatořečení Anežky Přemyslovny, s níž byl i pokrevně spřízněn, se mu otevírá brána Božího království. V hluboké úctě se skláním před jeho památkou. R.i.P., Jasnosti,“ věnoval mu pár řádků na síti X.

„Byl klíčovou postavou, která formovala politickou scénu naší země. Jeho přínos k demokracii a veřejné službě byl významný,“ potvrdil Schwarzenbergovy zásluhy předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Charisma, elegance, důstojnost, inteligence, laskavost a skvělý břitký humor. Tohle všechno (a mnohem víc) nám dával Karel Schwarzenberg. Jeho lidskost nebyla v kontrastu s noblesou, uměl se bavit s každým a uměl dát každému najevo, co si o něm myslí. Miloval tuhle zemi, byl vlastencem, který nesnášel ukřičenost a záludnost všech populistů a totalitářů. Už teď mi chybí. Děkujeme za všechno!“ připojil se taktéž ministr vnitra a šéf hnutí STAN Vít Rakušan.

Bývalý šéf STAN Petr Gazdík, jehož hnutí s TOP 09 v minulosti úzce spolupracovalo, mluví o Schwarzenbergovi jako o jednom z největších státníků a vizionářů, které v životě potkal. „Učil nás, že ‚pomáhat se musí‘. Moudrý, laskavý, noblesní a vnímavý člověk. Měl naplněný život. Ať odpočívá v pokoji,“ uvedl.

Bývalý šéf poslanců STAN Jan Farský napsal, že Schwarzenberg noblesně sloužil. „Bude chybět, není, kdo by jeho místo nahradil. Děkuji. Za každý rozhovor, který nutil přemýšlet a ptát se, jak bych mohl být i já prospěšnější. Vyplatilo se vždy poslouchat každé jeho slovo. Naplněný život. Šlechtic,“ uvedl.

Tagy: