Koalice bez ANO je pokračováním dobré spolupráce, říká hejtman Netolický

Martin Netolický

Koalice na Pardubicku po krajských volbách bez vítězného hnutí ANO je podle hejtmana Martina Netolického (ČSSD) jen pokračováním fungující spolupráce z přechozího období. Netolický v pořadu K Věci na CNN Prima NEWS také prohlásil, že spojování se s osobnostmi je jedna z cest, jak by ČSSD mohla dosáhnout lepších výsledků, například i ve volbách do Poslanecké sněmovny. Sám mimo jiné kritizuje Andreje Babiše (ANO) a je rád, že už se premiér nezapojuje do konferencí hejtmanů.

Na Pardubicku, stejně jako v některých dalších krajích, vznikla po volbách koalice bez vítězného hnutí ANO. „Vzhledem k tomu, že všechny bývalé koaliční strany viděly, že výsledky voleb jsou solidní a že pozice oproti roku 2016 je neměnná, tak jsme se dohodli, že budeme pokračovat. Sedli jsme si po názorové i lidské stránce,“ vysvětlil Netolický. V čele Pardubického kraje se tak utvořilo široké seskupení 3PK (ČSSD, hnutí Společně pro kraj a nezávislí), ODS + TOP 09, STAN a Koalice pro Pardubický kraj. Dohromady má tato koalice 29 ze 45 mandátů.

Cesta pro sněmovní volby

Sociální demokraté v říjnových krajských volbách propadli a získali téměř čtyřikrát méně mandátů než před čtyřmi lety. Hejtmana budou mít jediného, konkrétně právě na Pardubicku Martina Netolického. „Naše koalice 3PK byla založena na tom, že jsem poslední dva roky oslovil poměrně silné osobnosti napříč regionem. Určitě to může být jedna z cest i pro sněmovní volby v roce 2021,“ myslí si Netolický.

Ze špatného výsledku v krajských volbách, kdy počet mandátů samotné ČSSD, tedy bez koalic, klesl oproti roku 2016 více než sedmkrát, mohou podle Netolického jednotliví lídři. Výsledek sociální demokracie se liší kraj od kraje. Je to bezesporu způsobeno tím, jaké osobnosti kandidovaly na prvních příčkách,“ řekl moderátorce Marii Bastlové Netolický, který hejtmanský post obhájil už potřetí.

Babiš hejtmanům položil telefon

Sám Netolický se už několikrát opřel do českého premiéra Andreje Babiše kvůli tomu, jakým stylem jedná s ostatními politiky a vystupuje na veřejnosti, zejména v době koronavirové pandemie. Babiš dříve s hejtmany často komunikoval, to už se ale prý změnilo. „Premiér před třemi týdny řekl, že hlavním komunikátorem bude ministr vnitra Jan Hamáček a položil telefon. Nemyslím si ale, že by to někoho mrzelo, protože do všeho vnášel někdy až moc velké emoce,“ popsal Netolický.

Nadšený prý není ani z toho, že je Andrej Babiš vůbec premiérem. „Bohužel je to výsledek voleb v roce 2017. Hnutí ANO by se ale mělo zamyslet, jestli premiér není moc emotivní a ostrý. Lidé budou mít příští rok možnost ukázat, zda jim tento přístup nevadí,“ dodal Netolický s tím, že v současné situaci by bylo ale nesmyslné „destabilizovat politickou situaci v zemi“.

Rozhovor Marie Bastlové s Martinem Netolickým si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: