PŘEHLEDNĚ: Kdo bude vládnout v krajích? O hejtmanech nemají jasno už jen dva regiony

Vyjednávání o nových regionálních koalicích se pomalu blíží ke konci. Znovu se potvrdilo, že vítězství ve volbách pro danou stranu automaticky neznamená post hejtmana. Kdo se ujme této funkce v příštích čtyřech letech, není jasné už jen ve dvou krajích, a to v Karlovarském a Plzeňském. Všechny ostatní regiony už mají rozhodnuto.

Přinášíme přehled krajů, kde už se zrodily koalice a je jasné, kdo je povede.

Zlínský kraj

Koaliční smlouvu ve Zlínském kraji podepsali zástupci ANO, Pirátů, ODS a ČSSD. Hejtmanem by měl být Radim Holiš, krajský volební lídr ANO a starosta Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku.

Koalice má v krajském zastupitelstvu 24 z celkových 45 mandátů. V radě ANO obsadí tři křesla, další tři budou mít Piráti, dvě ODS a jedno ČSSD. Počet náměstků hejtmana vzroste z dosavadních tří na pět, řekl novinářům Holiš.

Jihočeský kraj

Koaliční smlouvu podepsali zástupci ODS, KDU-ČSL a TOP 09, ČSSD a hnutí Jihočeši v jižních Čechách. V 55členném zastupitelstvu mají 29 mandátů. Hejtmanem by se měl stát lídr ODS Martin Kuba. Placených pozic uvolněných radních bude šest, o jednu méně než v minulém volebním období.

Kdy se sejde ustavující zastupitelstvo, není jasné, protože krajský soud eviduje žalobu na platnost voleb. „Na jednání krizového štábu jsme dostali informaci od ředitele krajského úřadu, že nějaká stížnost na krajském soudě leží, ale žádnou oficiální zprávu jsem neviděl,“ uvedl Kuba. Mluvčí krajského soudu Ivana Vobejdová v pátek řekla, že žádná stížnost na soud zatím nedorazila. Pokud stížnost nepřijde, mělo by se ustavující zastupitelstvo sejít 29. října, zřejmě distančně.

Ústecký kraj

Definitivně jasno je od 19. října i v Ústeckém kraji, kde bude vládnout vítězné ANO s druhou ODS a Spojenci pro kraj. Uskupení uzavřela společné memorandum. Hejtmanem bude Jan Schiller (ANO). Koalice bude mít v zastupitelstvu o 55 členech většinu 29 hlasů. Lídři stran to řekli novinářům.

„Podepsali jsme memorandum o spolupráci. Dohodli jsme rozložení rady a osobu hejtmana,“ řekl Schiller. V radě bude mít ANO pět členů, čtyři budou mít občanští demokraté a Spojenci pro kraj dva. V radě budou dva náměstci, jeden z náměstků bude neuvolněný, bude jím lídr ODS a starosta Kadaně Jiří Kulhánek.

ANO po volbách, v nichž získalo 17 mandátů, jednalo nejprve s ODS (osm mandátů) a třetím STAN (sedm mandátů). „Starostové se zachovali nekorektně. Druhý den poté, co jsme se dohodli, že nebudeme vyjednávat s nikým, jejich lídr (Filip Ušák) začal vyjednávat za našimi zády, což jsme se dozvídali různými kanály. Pro nás to byl signál, že jsou to nedůvěryhodní partneři, proto jsme se rozhodli, že budeme vyjednávat dál,“ uvedl Schiller.

Liberecký kraj

V Libereckém kraji zůstane už třetí volební období hejtmanem Martin Půta z vítězných Starostů pro Liberecký kraj. Podle dohody s Piráty a ODS budou mít Starostové, kteří s drtivým náskokem volby v Libereckém kraji vyhráli, v radě většinu pěti míst, Piráti a ODS získají shodně dvě.

Starostové volby v Libereckém kraji vyhráli potřetí v řadě. Hlas jim dalo 38,57 % voličů a získali 22 mandátů ze 45 v krajském zastupitelstvu. Druhé skončilo ANO, jež má deset křesel a Piráti a ODS po pěti. Do zastupitelstva se dostala ještě SPD, má tři mandáty. K většině by Starostům stačilo spojit se s jednou z dalších úspěšných stran, taková koalice by ale podle Půty byla příliš křehká. Ve spojení s ODS a Piráty budou mít pohodlnou většinu 32 mandátů. Stejnou sílu by měla koalice s ANO, přednost ale dostaly dvě menší strany.

Královéhradecký kraj

V hradeckém kraji bude vládnout čtyřkoalice v čele s hejtmanem z ODS Martinem Červíčkem. Zástupci koalice ODS, STAN a Východočechů, Pirátů, Koalice pro Královéhradecký kraj (KDU-ČSL, VPM, Nestraníci) a Spojenci pro Královéhradecký kraj (TOP 09, HDK, LES) 19. října odpoledne v Hradci Králové podepsali koaliční smlouvu. V 45členném zastupitelstvu budou mít většinu 27 hlasů. Budoucí hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček bude mít pět náměstků. Nová krajská vládní koalice je obdobou té nynější, jen ČSSD nahrazují Piráti.

Rada kraje:

Koalice ODS, STAN a Východočechů: 4 křesla

Piráti: 3 křesla

Koalice pro Královéhradecký kraj: 1 křeslo

Spojenci pro Královéhradecký kraj: 1 křeslo

Pardubický kraj

Jasno už mají také v pardubickém regionu. Bude tam pokračovat koalice ČSSD, Koalice pro Pardubický kraj (KPK), ODS a STAN, přestože ve volbách zvítězilo ANO. Hejtmanem Pardubického kraje bude opět Martin Netolický (ČSSD). Jeho uskupení 3PK se dohodlo s ODS a TOP 09, Koalicí pro Pardubický kraj a STAN. Zástupci všech subjektů v pondělí podepsali memorandum o politickém uspořádání Pardubického kraje pro roky 2020 až 2024.

Středočeský kraj

Dalším z regionů, kde je o postu hejtmana rozhodnuto, je Středočeský kraj. Hejtmankou bude volební jednička STAN Petra Pecková. Střední Čechy jsou jedním z regionů, kde ANO nevyhrálo. Na společné vládě se dohodlo vítězné uskupení STAN s ODS, Piráty a Spojenci pro Středočeský kraj, které tvoří TOP 09, Hlas a Zelení.

Strany už se dohodly na složení nové krajské rady. STAN a ODS v ní budou mít po čtyřech křeslech, Piráti dvě a Spojenci pro Středočeský kraj jedno. Náměstkem hejtmanky bude Martin Kupka (ODS), řekl po jednání na krajském úřadě lídr Pirátů Jiří Snížek.

Zástupci uskupení začínají také pracovat na programovém prohlášení, koaliční smlouvu musí nejdříve projednat stranické orgány a zastupitelské kluby. „Domluvili jsme se na obsazení jednotlivých postů v radě, výborech a komisích, nalezli jsme na tom shodu. Stejně tak na programových prioritách a teď dále budeme pracovat na programovém prohlášení a samozřejmě celá tato dohoda bude ještě projednána v jednotlivých klubech jednotlivých stran,“ řekla Pecková.

Moravskoslezský kraj

Také v Moravskoslezském kraji už byla podepsána koaliční dohoda. Uzavřelo ji vítězné hnutí ANO s ODS, lidovci a nově rovněž s ČSSD. V pětašedesátičlenném zastupitelstvu bude mít koalice převahu 46 hlasů (ANO 24 mandátů, ODS deset, lidovci sedm a ČSSD pět). Rozložení sil v jedenáctičlenné krajské radě bude rozděleno v poměru 5:3:2:1. Hejtman Ivo Vondrák (ANO) opět stane v čele kraje.

Kraj Vysočina

Na Vysočině byla dohodnuta koalice bez vítězného hnutí ANO. Tvoří ji ODS a Starostové pro občany, Piráti, KDU-ČSL, ČSSD a uskupení Starostů pro Vysočinu (STAN a SNK ED). Hejtmanem bude lídr občanských demokratů Vítězslav Schrek. Nyní je v plánu připravit znění koaliční smlouvy. V opozici kromě ANO skončí i komunisté.

Milí přátelé, ještě před půlnocí se podařilo podepsat společné memorandum o vzájemné povolební...

Posted by Vítězslav Schrek, hejtman Kraje Vysočina on Tuesday, October 6, 2020

„Byly to náročné čtyři dny, ale dohoda se narodila. Začínáme pracovat na rozdělení jednotlivých gescí a na znění koaliční smlouvy,“ uvedl již v úterý avizovaný budoucí hejtman Schrek z ODS. Post prvního náměstka pak připadne Pirátům. Obě strany by podle něho měly mít navíc jednoho radního. Lidovci a Starostové pro Vysočinu obsadí vždy pozici náměstka hejtmana a radního. Náměstka hejtmana bude mít i ČSSD a k tomu uvolněného zastupitele.

Jihomoravský kraj

Na spolupráci se dohodli zástupci KDU-ČSL, Pirátů, ODS se Svobodnými a Starostů pro jižní Moravu. Strany mají 37 mandátů mezi 65 krajskými zastupiteli. Hejtmanem bude lidovecký lídr Jan Grolich. Koalice vystřídá ve vedení kraje hnutí ANO, ČSSD, Starosty pro jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno.

Grolich uvedl, že kraj je v současné době v atypické situaci. „Jedna věc je obsah koaliční smlouvy a kam chceme směřovat za čtyři roky, ale druhá věc je, že přebíráme kraj v nejhorší možné situaci kvůli COVID-19 a musíme se na to připravit,“ řekl. Podle něj ho už dosluhující vedení kraje přizvalo do krizového štábu. „Bez ohledu na koalice je ve všech krajích úkolem číslo jedna zvládnout tuto situaci,“ dodal k pandemii Grolich.

Olomoucký kraj

V Olomouckém kraji by měla vládnout koalice Pirátů se STAN, ODS a Spojenci – Koalice pro Olomoucký kraj (KDU-ČSL, TOP 09, Strana zelených, ProOlomouc). Hejtmanem bude lídr Pirátů a STAN Josef Suchánek, ředitel Správy kolejí a menz Univerzity Palackého. Shodli se na tom zástupci všech tří subjektů, kteří podepsali memorandum o vzájemné spolupráci.

V pětapadesátičlenném zastupitelstvu získá tato koalice většinu 32 hlasů. Vítězné hnutí ANO zůstane společně s SPD v opozici.

Karlovarský kraj

Pokus o sestavení široké koalice v Karlovarském kraji nevyšel. I nadále se tak o sestavení většiny bude snažit na jedné straně ANO s ODS a KDU-ČSL a na straně druhé trojblok STAN, Piráti a část Volby pro kraj. O vytvoření široké dohody se v pátek pokusily hnutí Místní a SNK1 – Starostové našeho kraje.

„To, co jsme nabízeli a v čem jsme my jako starostové viděli jakési řešení patové situace, neakceptovali ostatní. Musíme to respektovat. Já si myslím, že je to škoda. Zazněla řada argumentů, proč by to fungovat nemělo, ale my starostové, zvyklí pracovat pragmaticky na městech, si myslíme, že by to naopak fungovat mohlo,“ řekl po jednání lídr kandidátky hnutí Místní Patrik Pizinger.

Plzeňský kraj

Ani v Plzeňském kraji zatím není jasno. Další jednání STAN, Pirátů, ODS a TOP 09 o koalici se posouvají na příští týden. Strany měly jednat v pátek, ale vyjednavač za TOP 09 se nakazil koronavirem. Ve hře jsou i změny ve složení vyjednávacích týmů. Jasněji o dalším vyjednávání by mělo být v pondělí.

V Plzeňském kraji je zatím nejpravděpodobnější, že povolební koalici vytvoří uskupení STAN, Piráti s ODS a TOP 09. S hnutím ANO už žádné uskupení jednat nechce. Koalice čtyř stran by měla ve 45členném zastupitelstvu 25 křesel.

Tagy: