Kobza: Bojíme se, že ruští sportovci vyhrají a zazní hymna. Strašidelná úvaha, reagoval Šebek

Na olympiádu s Rusy je příliš brzy, kritizuje Mezinárodní olympijský výbor nejen Ukrajina.

Důvod, proč nechtějí některé země dovolit účast ruských sportovců na olympijských hrách, je prostý, bojí se, že budou sbírat medaile a zazní jejich hymna, uvedl ve Zprávách Plus na CNN Prima NEWS poslanec za hnutí SPD Jiří Kobza. Toto tvrzení však předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek (ODS) označil za strašidelné.

Názory na to, zda povolit ruským a běloruským sportovcům účast na akcích, se různí, zatímco někteří se odvolávají na tvrzení, že politika by do sportu zasahovat neměla, mnozí naopak sport chápou jako symbol a ideální způsob k šíření propagandy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Olympiáda s Ruskem, nebo bez? Bojkoty a zákazy už historie přinesla, a to i masivní

Jiří Kobza zastává názor, že ruským i běloruským sportovcům by mělo být umožněno účastnit se sportovních utkání. V případě olympijských her navíc nadhodil kontorverzní myšlenku: „Myslím si, že je primární strach, že by ruští sportovci mohli zase vyhrát a odnášet medaile. A pak by zazněla ruská hymna,“ řekl a narážel na to, že se tak v podstatě snižuje kvalita sportovních utkání a ničí konkurence.

Tato tvrzení Ondřej Šebek označil za strašidelná: „Já si myslím, že hlavní myšlenkou kromě toho symbolického principu je to, že si vůbec nedokážu představit, že by se na stejnou startovní čáru na olympijských hrách postavili závodníci z Ruska a Ukrajiny. Rusové, kteří jsou někde hýčkáni v nějakých armádních sportovních centrech, a Ukrajinci, kteří se možná měsíc před olympiádou vrátí z fronty, kde jim třeba zabili trenéra nebo člena rodiny,“ uvedl předseda Národní sportovní agentury.

Tagy:
Olympijské hry Ukrajina Národní sportovní agentura Jiří Kobza Rusko národní hymna válka Ondřej Šebek sportovní utkání