Kobza: Nechci vojáky USA v Česku, máme špatné zkušenosti. Bez nich se neubráníme, míní Krejza

Poslanci Karel Krejza (ODS) a Jiří Kobza (SPD) v pořadu Zprávy Plus na CNN Prima NEWS

ZPRÁVY PLUS 19.7.2023 11:30

Já i moje rodina odmítáme jakýkoliv pokus o přítomnost cizí armády na našem území. Uvedl to opoziční poslanec Jiří Kobza (SPD) v reakci na středeční jednání Poslanecké sněmovny o přijetí česko-americké dohody o spolupráci v oblasti obrany. Bez Spojených států bychom nebyli schopni se jakékoliv agresi ubránit, oponoval Karel Krejza (ODS) v pořadu Zprávy Plus na CNN Prima NEWS.

Přítomnost příslušníků armády Spojených států v Česku Kobza kategoricky odmítá. „My, kteří si pamatujeme rok 1968 a následný pobyt sovětských vojsk, jsme na přítomnost cizí armády na našem území velmi citliví. V naší rodině skutečně odmítáme jakýkoliv pokus uskladnit zde cizí armádu,“ zdůraznil.

ČTĚTE TAKÉ: Jelínek: Ministři hájí zbytné instituce, kde škrtat, neví. Budou muset zvýšit daně, řekl Šídlo

Vzhledem ke schopnostem České republiky bránit se samostatně je však podle Krejzy americká přítomnost krokem správným směrem. „Myslím, že každý, kdo trochu sleduje dění na Ukrajině, musí přece tušit, že bez Spojených států by naše obrana nebyla schopná odolat jakékoliv agresi,“ řekl Krejza. Dodal, že dohoda připravuje podmínky pro případnou budoucí obrannou spolupráci. „Nepochybuji o tom, že je smlouva užitečná,“ zdůraznil.

Obstruovat proti přijetí dohody však podle slov Kobzy poslanci SPD nehodlají. „Budeme vznášet argumenty, které máme proti této smlouvě, na druhou stranu neplánujeme obstrukce ve smyslu velkých projevů,“ řekl.

Krejza je optimistou v souvislosti s možností, že by Parlament přijal smlouvu již tuto středu. „Doufám, že ta smlouva bude schválena Parlamentem ještě dnes, čímž by skončil ratifikační proces a čekalo by se pouze na podpis pana prezidenta,“ uvedl člen vládní koalice. Ujistil že se svými kolegy je připraven každopádně jednat i do ranních hodin dalšího dne, bude-li to nutné.

Tagy:
armáda ODS CNN Prima NEWS Jiří Kobza Česko USA Karel Krejza Svoboda a přímá demokracie Poslanecká sněmovna ČR Parlament České republiky