Jelínek: Ministři hájí zbytné instituce, kde škrtat, neví. Budou muset zvýšit daně, řekl Šídlo

Politolog Lukáš Jelínek

360° 17.7.2023

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) stále nemá jasnou představu o tom, kde škrtat. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl politolog Lukáš Jelínek. Jednotliví ministři si podle něj hájí řadu zbytečných institucí, kvůli čemuž dochází k paradoxům, kdy se celá koalice hlásí k úsporám, ale každý říká, že u něj v resortu ne. Komentátor Jindřich Šídlo vedle toho konstatoval, že vláda sice mluví o škrtání ve spoustě dotací, ale kromě toho bude muset zvednout i nějaké daně.

Jelínek nazval úsporný balíček zajícem v pytli, protože podle něj Fialova vláda nemá v tuto chvíli jasnou představu, co všechno se, především s ohledem na státní rozpočet v příštím roce, škrtne. Dále připomněl, kam by vláda mohla sáhnout. „Je tu celá řada položek. Víme, že se dublují IT nebo právní služby na ministerstvech, kdy se zároveň čerpají od externích firem a zároveň to jsou odbory ve státní správě,“ uváděl příklady politolog.

ČTĚTE TAKÉ: Škrtat už nejde, pomůže jen hozený granát, tvrdí ekonom. Nesmysl, oponuje Křeček

Podle Jelínka je v resortech i celá řada zbytečných institucí, které pod jednotlivými ministerstvy zůstávají. „Jsou ale často hájemstvím, která si jednotliví ministři či koaliční strany hlídají,“ uvedl s tím, že pak dochází k paradoxu. „Celá koalice se hlásí ke škrtům, ale působí to dojmem, že ‚u mě se škrtat nebude, protože není co‘,“ míní Jelínek. Zároveň poznamenal, že už by vláda měla představit, co budou ve skutečnosti škrty a šetření znamenat.

Druhý host, komentátor Jindřich Šídlo, podotkl, že kabinet jistou představu o úsporách má. „Částečně ale bude ještě potřeba to nějakým způsobem dodělat,“ řekl. „Vláda mluví o škrtání ve spoustě dotací, kromě toho ale bude muset zvednout i nějaké daně,“ doplnil komentátor. „Problém je, že když tahle vláda přicházela, tvrdila, že má připravený jasný plán, kde každý rok sehnat 100 miliard,“ doplnil Šídlo.

„To je nepříjemná věc pro vládu, která vstupovala do voleb s tím, že nebude zvedat daně. Ale do problémů se vmanévrovala sama,“ připomněl Šídlo zrušení superhrubé mzdy z minulého volebního období, které ODS spolu s ANO a SPD podpořila. Teď se podle něj ODS a hnutí ANO tváří, že se to nestalo.

Na celý díl pořadu 360° se podívejte ve výše přiloženém videu, co pokládá Jindřich Šídlo za jeden ze základních kamenů současného průšvihu a co podle Jelínka současné vládě hrozí?

Tagy: