Kocáb ostře: Pavel se svou minulostí na Hradě a Babiš premiérem? To tam mohl zůstat Husák

Hudební skladatel, zpěvák a bývalý ministr pro lidská práva Michael Kocáb

K VĚCI 17.11.2023

Už před volbami jsem byl proti tomu, aby se stal Petr Pavel prezidentem. I dnes má základní výhrada, že na Hradě neměl být bývalý komunista, přetrvává. A kdyby se na post premiéra znovu dostal Andrej Babiš (ANO), což není vůbec vyloučené, tam kam jsme se to dostali? To tam rovnou mohl zůstat sedět Gustav Husák. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to uvedl bývalý ministr pro lidská práva a hudebník Michael Kocáb. Zároveň mu však některé Pavlovy kroky imponují a hodnotí je „střízlivě“.

V kontextu Pavlovy minulosti patřil Kocáb ještě před samotnou prezidentskou kampaní k jeho kritikům. „Na druhou stranu musím střízlivě přistupovat k faktu, že se nenechám zaslepit svými názory a že v některých otázkách Pavel jedná velmi dobře. Třeba ve vztahu k Ukrajině, to mohu podepsat od A do Z, perfektní. To samé u konfliktu mezi Izraelem a Hamásem,“ líčil Kocáb ve vysílání CNN Prima NEWS.

Negativně však hodnotí Pavlův pokus o „dosazení různých týpků, i komunistů, do Ústavního soudu“. „Základní zkoušky před ním navíc teprve stojí. Co bude říkat, až se začnou normalizovat vztahy s Ruskem po konci války. Nebo jak se vypořádá s nastupující novou politikou na Slovensku. Snažím se pozitivně hodnotit to, co mi konvenuje. Ale základní výhrada, že se neměl bývalý komunista stát naším prezidentem, trvá,“ uvedl v den výročí Dne boje za svobodu a demokracii muzikant.

ČTĚTE TAKÉ: Havel jako Pavel? Měl úplně jiný osud, řekl Špaček. V přímé volbě by podle něj nikdy neuspěl

Sám Kocáb již dříve avizoval, že by v následující prezidentské volbě zvážil svou kandidaturu. „Pavel teď začíná a já budu pozorně sledovat, co se bude dít. Zvážím to. Ale nemohu se smířit s tím, že nám po 30 letech opět vládne (komunista). A kdyby se dostal na post premiéra Babiš, což není vůbec vyloučené, tak kam jsme se to dostali? To tam rovnou mohl zůstat sedět Gustav Husák. S tím se prostě nemohu smířit,“ zdůraznil exministr.

„Na druhou stranu může Pavel některými ultraznamenitými kroky, na jejichž základě bych si třeba kandidaturu rozmyslel, překvapit,“ uznal Kocáb. Dodal, že za Pavla sice mluví jeho činy, svou minulost však podle něj nemůže zcela napravit.

Jak Kocáb zavzpomínal na přelomové datum 17. listopadu 1989? A co vzkazuje těm, kteří události sametové revoluce bagatelizují? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: