Kocáb: Práskačství mi je z duše odporné. Nedokázal jsem udat ani ruského oligarchu

Michael Kocáb

Co Čech, to politik! (512)

V posledních měsících se v české společnosti vedou vášnivé diskuse o tom, jak bojovat s proruskými dezinformacemi, které se šíří do kyberprostoru. Vláda dokonce v dubnu vytvořila speciální protidezinformační web, který mimo jiné nabádá veřejnost k nahlašování lživých zpráv. Například herní vývojář Daniel Vávra to považuje za výzvu k „práskání“. Podle skladatele Michaela Kocába je však celá věc o něco složitější.

„Možná ti není příjemné někoho ‚nahlašovat‘, uvědom si ale, že lži ve veřejném prostoru jsou nebezpečné. Na dezinformace upozorni standardním způsobem na dané sociální síti, trestné činy neváhej nahlásit Policii ČR,“ radí vládní web Braňme Česko, který „bojuje proti ruským lžím“.

Někteří kritici to považují za výzvu k „bonzování“. „Když vláda založí stránku, kde vyzývá občany, aby udávali lidi na policii, ničemu to nepomáhá,“ kritizoval ve vysílání CNN Prima NEWS Daniel Vávra. Pro Michaela Kocába je velmi těžké posoudit, co se dá ještě považovat za upozorňování na nepravosti v rámci národního zájmu a co už je udávání.

„Nejtěžší otázka. Práskačství je mi z duše odporné. Nebyl jsem ani schopen napráskat svého souseda – ruského oligarchu. Na druhou stranu se musíme tomu drtivému živlu (Rusku, pozn. red.) bránit. Odkázal bych to do oblasti vlastního svědomí a integrity. Já jako Kocáb už práskat schopen nejsem,“ řekl skladatel a bývalý politik.

Své názory zastává na základě zkušeností s totalitním režimem v Československu. „Mě vyučili komouši. Když se člověk v práskačskym režimu narodil, ten prvek se mu prostě nadobro zhnusí,“ dodal Kocáb.

Dodržujme Ústavu, vyzývá Vávra

Vávra, který se tématům dezinformací či svobody projevu věnuje dlouhodobě, znovu vládu vyzval, aby se v této otázce řídila především již existujícími zákony. „Máme tady zákony v čele s Ústavou, kterou se systém nyní neřídí. Naše vláda pokoutně obchází pravidla,“ řekl.

Známý herní vývojář vládu často viní z cenzury. Například na konci února hlasitě kritizoval rozhodnutí tuzemského internetového sdružení CZ.NIC, které tehdy po konzultacích s bezpečnostními složkami státu a na základě údajného doporučení vlády zablokovalo osm webů – prý v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu ohrožovaly českou národní bezpečnost.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) však v reakci na mazání webů uvedl, že kroky CZ.NIC neodpovídají materiálu, který projednávala vláda. Kabinet se ovšem netají tím, že by chtěl v současné situaci omezovat prostor proruských dezinformačních webů. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) již v březnu potvrdil, že vláda na základě ruské invaze chystá zákon, díky němuž je bude možné vypnout.

Tagy: