Inspirovali jste se Německou říší? pustil se Bašta do vlády. Urážka, kontroval Fiala

Poslanec SPD Jaroslav Bašta

Válka na Ukrajině (28.4.2022 10:00)

Během interpelací ve Sněmovně došlo na střet poslance SPD Jaroslava Bašty a premiéra Petra Fialy (ODS) ohledně „udávání“ občanů za šíření dezinformací o válce na Ukrajině. Bašta osočil vládu, že se inspiruje praktikami Němců z roku 1939. Fiala se vůči výroku razantně ohradil, připustil však, že původní formulace na webu vládní iniciativy nebyla šťastná.

„Iniciativa vyzývá občany, aby udávali šiřitele ruských dezinformací. Nedefinuje ale, co dezinformace jsou. Jako historik vidím jedinou analogii, kterou je nařízení rady pro obranu Říše o mimořádných rozhlasových opatřeních z 1. září 1939. To zakazovalo poslech zahraničního rozhlasu a ukládalo až tresty smrti za šíření informací,“ prohlásil Bašta na čtvrtečních interpelacích ve Sněmovně.

Během německé okupace bylo podle Bašty kvůli nařízení popraveno „několik desítek českých vlastenců, které předtím někdo udal“. „Neinspirovali se vaši podřízení tímto říšským výnosem?“ zeptal se předsedy vlády.

Fiala v následné odpovědi připomněl, že je stejně jako Bašta vzděláním a původním povoláním také historik. „Vaše přirovnání je nejen nepřesné, ale také zavádějící a myslím, že kdybychom ho domysleli, tak i urážkou těch, kteří trpěli pod nacistickým režimem,“ divil se premiér výroku předřečníka. Srovnávat historii z konce 30. let minulého stolení s dnešní situací je podle Fialy „nepřípadné a nízké“.

Na webu nové vládní iniciativy „Braňme Ukrajinu, braňme Česko“ opravdu byla výzva, kvůli které se vláda stala terčem kritiky opozičních politiků. „Možná ti není příjemné někoho ‚nahlašovat‘, uvědom si ale, že lži ve veřejném prostoru jsou nebezpečné. Na dezinformace upozorni standardním způsobem na dané sociální sítí, trestné činy neváhej nahlásit Policii ČR,“ stálo v příspěvku.

Fiala: Každý může říkat, co chce

Premiér ve Sněmovně vysvětlil, že kritizovaný odstavec na webu říká, že pokud lidé objeví dezinformaci, tak by se neměli bát na ni na dané sociální síti upozornit. „Pak je řečeno, že pokud narazíte na trestný čin, nebojte se ho nahlásit. Věta není šťastná, takže jsem požádal o opravu. Neznamená to žádné udávání nebo nebezpečí. Každý může říkat, co chce. Budu první, kdo bude bojovat za svobodu slova,“ připustil Fiala.

Bašta ještě zkritizoval krok tuzemského internetového sdružení CZ.NIC, které na konci února po konzultacích s bezpečnostními složkami státu a na základě doporučení vlády zablokovalo osm dezinformačních webů. Stránky v souvislosti s invazí Ruska na Ukrajinu prý ohrožovaly českou národní bezpečnost.

Fiala byl ve Sněmovně interpelován také ohledně zásob plynu v případě, že by Rusko opravdu zastavilo dodávky do Evropy. Ministr ubezpečil, že to zatím nehrozí, Česko má momentálně zásoby ropy na tři měsíce, zásoby plynu na dva měsíce a zásoby jaderného paliva na dva až tři roky.

Tagy: