Vládní zmocněnec pro dezinformace? Jen nástroj kabinetu k ovládání médií, kritizuje Vávra

Podle zakladatele Společnosti pro obranu svobody projevu Daniela Vávry bylo zablokování dezinformačních webů protiústavní.

Martin Kupka, Martin Kolovratník, Jan Hrubý, Michal Klíma, Daniel Vávra

Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) v souvislosti s hrozbou ruské dezinformační kampaně vytvořil post vládního zmocněnce pro boj s dezinformacemi. Podle zakladatele Společnosti pro obranu svobody projevu a herního vývojáře Daniela Vávry jde o prostředek vlády, jak ovládat média. Dlouhodobý kritik cenzury na internetu to řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Mediální manažer Michal Klíma se stal vládním zmocněncem pro boj s dezinformacemi. Na středečním zasedání to schválila vláda. Podle ní má Klíma v budoucnu navrhovat řešení v boji s dezinformační kampaní, která do Česka proudí z Ruska a Číny.

„Netýká se to jen dezinformací, ale obecně médií. Ta nejsou součástí žádného vládního resortu, když pominu veřejnoprávní, která spadají pod ministerstvo kultury. Ta soukromá pak během covidové krize na rozdíl od jiných odvětví nemohla dostávat žádnou finanční podporu,“ řekl Klíma ve vysílání CNN Prima NEWS. Vznik postu vládního zmocněnce pro boj s dezinformacemi ostře kritizoval Daniel Vávra.

„Je to prostředek k ovládání médií. Vláda to dokazuje vším, co dělá. Pan Klíma se nechal slyšet, že bude dotovat média. Ta správná. Takže jsme zpátky v době, kdy jsme měli státem sponzorované noviny, což je neskutečné,“ prohlásil herní vývojář, který se v minulosti podílel na vývoji úspěšných titulů, jako jsou Mafia či Kingdom Come: Deliverance.

Rovněž kritizoval událost, která se odehrála na konci února. Tuzemské internetové sdružení CZ.NIC tehdy po konzultacích s bezpečnostními složkami státu a na základě údajného doporučení vlády zablokovalo osm webů, které prý v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu ohrožovaly českou národní bezpečnost.

Bez opory zákona?

„Zablokování webů by bylo nelegální. Neviděl jsem jedinou informaci, že by u těch webů někdo nějak prokázal, že byly placeny z Ruska. Neříkám, že to tak není, ale bez opory zákona?“ zmínil Vávra.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) však v reakci na mazání webů uvedl, že kroky CZ.NIC neodpovídají materiálu, který projednávala vláda. Kabinet se ovšem netají tím, že by chtěl v současné situaci omezovat prostor proruských dezinformačních webů. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) již potvrdil, že vláda na základě ruské invaze chystá zákon, díky němuž je bude možné vypnout.

I to Vávra ostře kritizoval. „Co je dezinformace? Kde je definice? Máme zákony o šíření poplašné zprávy, nenávisti, schvalování zločinů. Každý může být zažalován, pak ten obviněný může dokázat, že to není pravda. Nové zákony na to nepotřebujeme,“ řekl.

Inspirace v Evropské unii

S jeho názorem však Klíma nesouhlasil: „Vláda nechce a nemůže kontrolovat média, jsme v demokracii. Neřekl jsem, že chci dotovat správná média, pan Vávra dezinformuje a sám předvádí, jak dezinformace vypadají. Vytrhne se něco, k tomu se něco doplní a pak se to vloží do úst.“

Nový zákon má podle Klímy především modifikovat trestní čin šíření poplašné zprávy. Podotkl dále, že podobné formy zákonů již existují v mnoha zemích Evropské unie a nijak nenarušují demokracii či svobodu slova.

„Mrzí mě, že na něčem takovém se podílí pan Klíma, který za totality v samizdatu šířil Lidové noviny,“ povzdechl si v závěru Vávra.

Michal Klíma je bývalým generálním ředitelem vydavatelství Lidové noviny, Economia či Vltava Labe Media. Byl spoluzakladatelem a prvním předsedou Českého národního výboru Mezinárodního tiskového institutu. Působil také jako místopředseda Světové asociace novin.

Tagy: