Koho sledovat na Euru? Čecha, co okouzlil Anglii, nestárnoucího Turka či střelce Ronalda

Odložené fotbalové Euro už buší na dveře. 24 týmů se od 11. června v 11 městech pokusí porvat o trofej Henriho Delaunaye, případně aspoň popřít předturnajové prognózy a postoupit ze základní skupiny. Evropský fotbalový šampionát nabídne řadu skvělých individualit. Redakce CNN Prima NEWS vám přináší seznam hráčů, které se vyplatí sledovat.

Leckoho může mrzet, že toto Euro bude bez několika hvězd, jejichž jména běžně týden co týden skloňují světová média ve všech možných pádech.

Španělé budou hrát bez stopera Sergia Ramose, kterého nenominoval kouč Luis Enrique. Kvůli zranění bude chybět také švédská celebrita Zlatan Ibrahimovic. Ten měl původně jet, ale zranění z konce sezony mu cestu na kontinentální mistrovství zavřelo. Fanoušci nebudou moct obdivovat ani kousky norského fenoménu Erlinga Haalanda, který by se na Euru určitě objevil, ale Norsko se na hlavní turnaj nekvalifikovalo.

Přesto nabídne fotbalové ME mnoho zajímavého „materiálu“. Níže je 11 hráčů, kteří by mohli na Euru vynikat.

Burak Yilmaz (Turecko)

Nestárnoucí turecký forvard zkusí potvrdit minimálně ve skupině s Itálií, Walesem a Švýcarskem formu ze skončené sezony. 35letý Burak Yilmaz táhl Lille za senzačním titulem ve francouzské lize 16 góly. Branku vstřelil každých 128 minut, jen Kylian Mbappé z PSG na tom byl v tomto ohledu v Ligue 1 lépe.

Cristiano Ronaldo (Portugalsko)

Cristiano Ronaldo drží rekord pro nejvíce zápasů na Euru (21), spolu s Michelem Platinim má nejvíce gólů (devět) a odehrál nejvíce šampionátů, během kterých vstřelil aspoň jednu branku (čtyři). Pokud se hvězdný Portugalec nezraní, minimálně počet utkání ještě navýší.

V 36 letech jede na své páté mistrovství Evropy a chtěl by se svými krajany dosáhnout na něco, co se zatím povedlo pouze Španělům – obhájit titul. Stále je nadmíru produktivní. 29 gólů za Juventus Turín v uplynulém ročníku Serie A jsou toho důkazem.

Jadon Sancho (Anglie)

Nepatří mezi největší hvězdy současného fotbalu, ale stále je v 21 letech velmi mladý a potenciál v plné parádě může ukázat třeba právě na Euru. Půjde o jeho první velký mezinárodní turnaj.

Co může zaměstnanec Borussie Dortmund na Euru trenérovi Garethu Southgateovi nabídnout? Je výborný v akcích jeden na jednoho a z křídla dokáže produkovat přihrávky do gólových šancí.

Harry Kane (Anglie)

Má za sebou další povedenou sezonu v dresu Tottenhamu Hotspur, byť z týmového pohledu „kohoutům“ ročník rozhodně nevyšel podle představ. Každopádně 23 gólů je velmi slušný počin, který naznačuje, že na Euru by se mohl podepsat pod více než jednu branku. Ohlídat anglického kapitána Harryho Kanea bude primárním úkolem pro obrany Skotska, Chorvatska a České republiky.

Kevin De Bruyne (Belgie)

Bylo by hříchem nezařadit do seznamu fotbalistu, který se v posledních dvou sezonách podle hráčské asociace stal nejlepším mužem soutěže považované za tu vůbec nejkvalitnější na světě. Kevin De Bruyne, dlouholetá opora Manchesteru City, v posledním ročníku dovedl Citizens k mistrovskému titulu v Premier League a také do finále Ligy mistrů. To nedohrál kvůli zlomeninám v obličeji a musel podstoupit menší zákrok.

Belgii by však měl na Euru scházet pouze v úvodním duelu s Ruskem. Utkání s Dánskem a Finskem by ho minout neměla.

Kylian Mbappé (Francie)

Jeden z největších adeptů na zisk Zlatého míče v dalších letech. Už ví, jaké je to vyhrát mistrovství světa, rád by do sbírky přidal evropský triumf. Fofrník z Paris Saint-Germain už tři roky po sobě skončil coby nejgólovější hráč francouzské ligy. Od roku 2018 vstřelil v Ligue 1 dokonce dvojnásobně více branek než kterýkoliv jiný fotbalista. Francie má v útoku skutečný postrach.

Tomáš Souček (Česko)

Kdyby tento článek nevycházel na českém webu, možná by byl mimo seznam. Nicméně poslední – a jeho první kompletní – sezona ve West Hamu vyšla Součkovi na výbornou, což mu vyneslo nominaci na nejlepšího hráče Premier League. Byl jedním z hlavních faktorů, proč se „kladiváři“ oproti loňským záchranářským bojům vyšvihli na opačný pól tabulky a bojovali nakonec o Ligu mistrů. I konečné zajištění si místa v Evropské lize je velkým úspěchem.

Souček by měl táhnout českou reprezentaci a ještě více přiživit spekulace o tom, kam by se mohl z West Hamu vydat.

N´Golo Kanté (Francie)

S pravděpodobností hraničící s jistotou lze říct, že tento hráč nebude aspirovat na titul nejlepšího střelce turnaje. Za pět let v národním týmu vstřelil středopolař dva góly. Ale jeho práce uprostřed pole je neocenitelná, což dokládá už všeobecně známý vtip: „70 procent země pokrývá voda, zbytek N´Golo Kanté.“

Svojí všudypřítomností letos pomohl Chelsea k titulu z Ligy mistrů a Kanté by měl být plícemi francouzského výběru. Stejně jako při tažení za světovým zlatem z roku 2018.

Robert Lewandowski (Polsko)

I když je mu už 32 let, stále dokáže stupňovat svoji produktivitu. V poslední bundesligové sezoně, která oproti jiným top evropským soutěžím čítá „pouze“ 34 zápasů, se dostal na metu 41 gólů. Poslední branku vstřelil v závěrečném kole v úplně poslední minutě a překonal téměř 50 let starý rekord Gerda Müllera.

Polsko nepatří mezi největší favority turnaje, ale o Lewandowskim by mělo být slyšet.

Romelu Lukaku (Belgie)

Naposledy to Belgii na Euru nevyšlo podle představ. Tým, který byl pasován do role jednoho z největších favoritů, selhal a padl už ve čtvrtfinále s Walesem. Reputaci si Belgičané vylepšili o dva roky později na mistrovství světa, kde dokráčeli do semifinále.

Do mistrovství Evropy budou svěřenci trenéra Roberta Martíneze vstupovat jako nejlepší tým žebříčku FIFA. Aby potvrdili vysoké postavení v žebříčku, budou nutně potřebovat góly útočníka Romela Lukaka. Ve skončené ligové sezoně potvrdil, že je mašinou na góly, v dresu Interu se trefil hned 24krát.

Spolu s Ronaldem, Kanem, Lewandowskim půjde o jednoho z nejžhavějších kandidátů na vítěze krále střelců.

Rúben Dias (Portugalsko)

Na rozdíl od předchozích dvou zmíněných jmen – obávaných šutérů – je tím, kdo se snaží o to, aby gólů padalo co nejméně. Rúben Dias v poslední sezoně za Manchester City vyloženě zazářil a z pozice stopera dosáhl na velmi zajímavé ocenění. Premier League ho vyhlásila jako nejlepšího hráče sezony. Jen pro pořádek – jde o jinou cenu, než kterou obdržel jeho spoluhráč Kevin De Bruyne.

Tagy:
EURO 2020 Cristiano Ronaldo Tomáš Souček Robert Lewandowski fotbal sport Kylian Mbappé Jadon Sancho Romelu Lukaku Harry Kane EURO 2021 mistrovství Evropy ve fotbale N´Golo Kanté Kevin De Bruyne Burak Yilmaz Rúben Dias