Johnson a Zelenskyj dostali nečekaný dárek. Při procházce je mile překvapila kolemjdoucí

Britský premiér Boris Johnson se šel během návštěvy Kyjeva projít po městě s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenskym. Cestou potkali umělkyni Leru Poljanskou z Charkova. Ta oba státníky obdarovala soškami keramických kohoutů, kteté se staly symbolem ukrajinské odolnosti po ruském náletu na Boroďanku.

Během bombardování Boroďanky bylo zasaženo mnoho domů. V jednom z nich však zůstal na kredenci stát naprosto nepoškozený keramický kohout. Jeho snímky se následně začaly šířit po internetu a soška se stala symbolem ukrajinské odolnosti. Keramické kohouty obdrželi v sobotu i britský premiér Boris Johnson a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Při procházce ulicemi Kyjeva ke státníkům přistoupila žena Lera Poljanská, původem z Charkova. „Tito kohouti jsou stejní jako ten, který stál na poličce v kuchyni v Boroďance. Chci vám je dát jako dárek,“ usmívala se umělkyně. Ještě před předáním sošky zevrubně zkontrolovali vojáci. Oba politici se pak s umělkyní vyfotili.

Poljanská později na Facebooku uvedla, že setkání se uskutečnilo díky sérii náhod, kohouty totiž původně zakoupila pro své přátele v Polsku. „Kohout je jedním z hlavních symbolů vítězství, jak se ukázalo na prvních fotografiích. Když jsem přemýšlela o dárku pro mé drahé polské přátele, začala jsem hledat kohouty,“ popsala s tím, že je jela vyzvednout s Danilem Sjabrem, bez nějž by se tento příběh nikdy neodehrál.

и не думала, что будет какой-то резонанс (и что вообще кто-то узнает), но теперь понимаю — нужны комментарии. то что...

Posted by Liera Polianskova on Saturday, April 9, 2022

Když byla Poljanská na cestě domů, uviděla oba politiky, kteří se procházeli ulicemi Kyjeva. Vyfotila si je a pokračovala v cestě. Před dveřmi svého domu se ale prý zastavila a napadlo ji, že by jim mohla kohouty věnovat. Právě Danil Sjabr pak navrhl, že se mohou vrátit a zkusit Johnsona se Zelenským najít. Vydali se proto na místo, kde je cestou domů viděli. „Samozřejmě už tam nebyli, ale zjistili jsme se směr, jakým šli, a tam jsme uspěli,“ líčila Poljanská.

Sošky kohoutů jsou dílem ukrajinského sochaře Prokopa Bidasiuka, který je znám hlavně díky své keramické práci. Jeho dílo je dokonce vystavené v Národním muzeu lidového umění.

Tagy:
válka Polsko Facebook socha kohout Národní muzeum Boris Johnson Volodymyr Zelenskyj Kyjev Charkov Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Lera Poljanskovová