Východně od Charkova se objevil 13kilometrový ruský konvoj, zachytily ho satelity

Společnost Maxar Technologies zveřejnila nové satelitní snímky, které zachycují zhruba třináct kilometrů dlouhý ruský konvoj východně od Charkova. Fotografie byly pořízeny 8. dubna, konvoj projížděl východoukrajinským městem Velykyj Burluk. Na snímcích jsou podle společnosti vidět „obrněná vozidla, nákladní automobily s taženým dělostřelectvem a podpůrné vybavení“.

Na satelitní snímky společnosti Maxa Technologies upozornil web CNN, který doplnil, že konvoj byl zhruba třináct kilometrů dlouhý. Fotografie byly pořízeny v pátek, když stovky vozidel projížděly městem Velykyj Burluk východně od Charkova, druhého největšího města Ukrajiny.

Město je navíc v blízkosti hranic s Ruskem. Podle společnosti jsou na snímcích „obrněná vozidla, nákladní automobily s taženým dělostřelectvem a podpůrné vybavení“. CNN doplnila, že ukrajinští představitelé tvrdí, že na východě země probíhají rozsáhlé boje a v celé oblasti Donbasu je hlášeno silné ostřelování.

Ukrajina na východě země očekává silnou ruskou ofenzivu. Právě na ni se chce Kyjev soustředit, a tak nyní není na programu setkání prezidentů Volodymyra Zelenského a Vladimira Putina. K jednání by podle Ukrajiny mohlo dojít ve chvíli, kdy boje na východě ustanou.

Šéf ukrajinského obranného zpravodajství v pátek pro CNN uvedl, že ruské jednotky se přeskupují za hranicemi a plánují postupovat směrem k Charkovu. Regionální představitelé vyzvali k evakuaci civilistů z regionu.

Tagy: