Pirát Kolaja: Na Blažkovy kauzy se dívám se zdviženým obočím. Babiš je nebezpečný jako Orbán

Europoslanec Marcel Kolaja (Piráti)

K věci 9.6.2023

Je potřeba, aby Pavel Blažek (ODS) své kauzy věrohodně vysvětlil. Dívám se na ně se zdviženým obočím, řekl pro CNN Prima NEWS poslanec Evropského parlamentu Marcel Kolaja (Piráti). V pořadu K věci také nepřímo naznačil, že Andrej Babiš (ANO) představuje pro právní stát podobné nebezpečí jako Viktor Orbán.

„Když se podíváte na stav demokracie v Maďarsku, tak si myslím, že se dá celkem bez problému říct, že se tam rozpadá právní stát,“ řekl Kolaja v pořadu K věci. Účast předsedy hnutí ANO na konferenci v Budapešti podle jeho názoru narušuje svrchovanost České republiky.

ČTĚTE TAKÉ: Ministr Blažek chystá změnu definice znásilnění. Nově bude možná stačit i nesouhlas oběti

Návrat Babiše do Strakovy akademie podle europoslance představuje podobné nebezpečí jako vláda Viktora Orbána. „Pokud by se Andrej Babiš nedej bože opět chopil moci v České republice, tak se obávám, že by u nás mohlo dojít k rozkládání právního státu tak, jak se to děje v Maďarsku,“ řekl.

O stav práva v České republice se z Pirátů nezajímá pouze Kolaja. Jeho kolegyně z europarlamentu Markéta Gregorová ve středu na pirátském fóru zahájila hlasování k pozici ministra spravedlnosti Blažka.

Gregorová v něm navrhuje usnesení strany, že „setrvání Pavla Blažka ve funkci ministra spravedlnosti ohrožuje důvěru ve spravedlnost a právní stát České republiky i plnění cílů programového prohlášení vlády ČR“. Pro návrh se vyslovilo téměř 90 procent hlasujících.

Gregorová se odkazuje na sérii zjištění serveru Seznam Zprávy, která se týkají například podezření, že Blažek využil svého postavení a získal část utajeného spisu ke kauze, v níž byli stíháni jeho spolustraníci, nebo ze střetu zájmů kvůli žádosti o vydání informací z živé kauzy, ve které je sám prověřovaným.

„Pokud Pavel Blažek není schopen věrohodně vysvětlit kauzy, které se již několik měsíců probírají v médiích, je tvrzení navržené Markétou Gregorovou platné,“ řekl pro redakci CNN Prima NEWS pirátský europoslanec.

„Na jeho kauzy se dívám se zdviženým obočím. Je potřeba, aby Pavel Blažek tyto aféry dostatečně věrohodně vysvětlil, jinak to skutečně nevypadá na veřejnosti příliš dobře,“ dodal Kolaja.

Tagy: