Blažek? Červená linie. Gregorová vysvětlila, proč Pirátům s ministrem za ODS došla trpělivost

Pavel Blažek (ODS) nemůže být dál ministrem spravedlnosti, neměli bychom tolerovat nic, co připomíná Andreje Babiše (ANO). V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekla europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti). Ve středu předložila na pirátském fóru návrh, jenž vyjadřuje velmi negativní stanovisko k setrvání Blažka na pozici šéfa české justice. Podnět zatím podpořila drtivá většina hlasujících členů nejmenší vládní strany. Gregorová se rozpovídala mimo jiné i o tom, jak by Piráti reagovali, kdyby se za Blažka kromě politiků z ODS postavili i Starostové, lidovci a TOP 09. „Extrémní situace mohou vést k radikálním krokům,“ dodala politička.

Váš návrh, který vyjadřuje velmi negativní stanovisko k setrvání Pavla Blažka na pozici ministra spravedlnosti, se u Pirátů těší velké podpoře. Co vám osobně nejvíce na Pavlu Blažkovi vadí?
Ten podnět jsem založila hlavně na základě brněnské kauzy s byty a na zapojování se pana ministra do té kauzy. Jde o červenou linii. Minimálně od února sledujeme zprávy v médiích, že pan Blažek několikrát žádal od žalobců informace ze živé kauzy. Potom říkal, že tak činil kvůli interpelaci. Ta mimochodem pocházela od jeho stranického kolegy. Teď vychází najevo další zprávy. Myslím, že Piráti, kteří jsou součástí vlády, by neměli ministra spravedlnosti s takovými pochybnostmi tolerovat. Nejde sice o tvrdé důkazy, minimálně ale jde o střet zájmů. Pavel Blažek za takové situace nemůže být ministrem spravedlnosti. Kdyby ty věci byly jisté, tak se ani nebavíme o jeho setrvání ve vládě, ale spíš o tom, jestli nemá být za mřížemi. Rolí politiků není určovat, kdo je vinen a kdo si zaslouží trest. Můžeme ale mluvit do toho, jak vysoký morální kredit mají mít členové vlády, zvlášť pokud se definovali jako jasně prodemokratičtí. Neměli bychom tolerovat nic, co připomíná Andreje Babiše.

Vaše usnesení již podpořilo 200 členů (87 procent hlasujících), mimo jiné například váš kolega z Evropského parlamentu Mikuláš Peksa. Lidi však zajímá, co to znamená v praxi. Jde jen o pouhé stanovisko, či o nástroj, na základě něhož budou třeba Piráti v budoucnu požadovat rezignaci Pavla Blažka?
Celostátní fórum Pirátů je náš nejvyšší stranický orgán. Máme model velice blízký přímé demokracii. Když tedy celostátní fórum něco odhlasuje, lze to pak považovat za postoj většiny členů Pirátské strany. Jde tak o jasný vzkaz. Ačkoliv teď v kabinetu nemáme silnou pozici, v průzkumech vycházíme jako druhá nejsilnější vládní strana a třetí obecně. Promlouváme tak přímo k naší voličské základně. Ten členský podmět byl prací mnoha a mnoha lidí. Nyní jsme ve vládě vlastně jediní, kdo momentálně vyjadřuje znepokojení nad osobou Pavla Blažka. I proto jsme si řekli, že by našim vládním představitelům z Pirátů pomohla síla celé strany. Dáváme tak vládním kolegům najevo, že oni jsou možná v kabinetu menšinou, ale pro nás jde o červenou linii. Možná se to na stůl vlády nedostane za týden či měsíc, nicméně naši vládní členové se budou mít v argumentaci o co opírat – že nejde pouze o jejich postoj, ale o postoj celé strany. To je může posílit. Doufám, že rádi budou i voliči, kteří si mohou přečíst naše jasné stanovisko. Už teď mi přichází od lidí mnoho pozitivních zpráv. Ten problém prostě není možné vymlčet.

Podívejte se na duel Pavla Blažka s Radkem Vondráčkem v Partii z 16. dubna 2023.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Piráti jsou novodobí komunisti, zničí Evropu, řekl Babiš. Kde bere tu drzost, nechápe Peksa

Zatím jsem nezaznamenal vyjádření Pirátů, kteří jsou ministry či poslanci. Chápu správně, že vy znáte například postoj Ivana Bartoše, Jana Lipavského či Jakuba Michálka?
Do velké míry jejich postoje znám. Nebudu mluvit za ně, netroufla bych si je citovat. Jak jsem ale řekla, ten podmět je založen i jako podpora pro tyto osoby. Oni to ví. Budeme se potom interně bavit, jak sílu toho podnětu – pokud nakonec projde – využijeme. Jsem v úzkém kontaktu s pirátskými ministry i poslanci.

Aby se zabránilo volbě „buď Piráti, nebo Blažek“, bude samozřejmě na vyjednavačích. Upřímně si nemyslím, že by to muselo dojít takhle daleko.

Pokud by se skutečně ukázalo, že je Pirátská strana ohledně postoje k Pavlu Blažkovi jednotná, hrozila by hypoteticky vládní krize, či dokonce odchod Pirátů z vlády? Mluvím o situaci, kdy by se zbytek stran pětikoalice za ministra spravedlnosti postavil.
Je těžké předjímat, zda by se skutečně celý zbytek pětikoalice za Pavla Blažka postavil. Ačkoliv jiné strany zatím mlčí, přesto si říkám, že kromě ODS nemají důvod, aby se za pana Blažka stavěly. Pokud by ale vámi zmíněný scénář nedejbože nastal, tak by skutečně bylo setrvání v takové vládě problematické.

Když se tedy zeptám na váš názor. Rozumím správně, že pokud by skutečně došlo na volbu „buďto Blažek, nebo Piráti“, tak by pro vás bylo na místě vystoupení z vlády?
Aby se zabránilo volbě „buď Piráti, nebo Blažek“, bude samozřejmě na vyjednavačích. Upřímně si nemyslím, že by to muselo dojít takhle daleko. V nejhorším případě by ale skutečně naše usnesení dávalo podnět i k rozhodnutí o našem setrvání ve vládě. Extrémní situace mohou vést k radikálním krokům. Silná prohlášení ale nyní vůbec nepomáhají našim vyjednavačům. Nepřála bych si pak titulek, že Gregorová říká, že Piráti vystoupí z vlády. Do toho být dotlačena nechci.

Ohledně toho snižování napětí jsem si vzpomněl, když v případě řešení problémů s interpelacemi na státní zástupce Piráti vedení Jakubem Michálkem věc s Pavlem Blažkem korektně řešili. Není na místě, aby nyní pirátští poslanci dali panu ministrovi, který není z ničeho obviněn, šanci všechny nesrovnalosti vysvětlit například během interpelací ve Sněmovně?
I když není z ničeho obviněn, přesto je Pavel Blažek v té živé kauze veden jako prověřovaný (policií). Stejně tak někteří jeho spolustraníci. Obvinění nepadlo, ale být prověřován? To je docela důležitý prvek.

Blažek, Fiala a další brněnští členové ODS jsou velice úzce propojenou skupinou lidí. Jsem ochotna Pavlu Blažkovi uznat určitou schopnost jednat s bývalým prezidentem Zemanem.

Přesto má prověřovaný do obviněného ještě hodně daleko. Na tom se asi shodneme?
Že to má hodně daleko… Podle mě „být neprověřovaný“ má hodně daleko do „být obviněný“. Abych se ale vrátila k meritu věci. Problém je v tom, že pan ministr v jeho pozici může do té živé kauzy určitým způsobem nahlížet, nebo dokonce potenciálně zasahovat skrz údajné interpelace od svých stranických kolegů. Je tak v obřím střetu zájmu. Jak už jsem zmínila, on sám je prověřovaný. Interpelace jsou veřejné, takže by to situaci i důvěryhodnosti vlády určitě prospělo. Angažmá Pavla Blažka ve vládě nahrává jen Andreji Babišovi. Jestli si to oni (ODS) neuvědomují, tak gratuluji panu Babišovi k 35 procentům v příštích sněmovních volbách. Bude to zásluha lidí, kteří i přes své kauzy měli potřebu zůstat ve svých funkcích, čímž zpochybňovali důvěryhodnost vlády.

Ze strany Petra Fialy ke kauzám Pavla Blažka jste na Twitteru psala o „hrobovém tichu“, jak si to ticho vysvětlujete?
Nechci zacházet do spektra drbů a spekulací, nicméně jsem dlouho působila v Brně. Půl roku jsem byla součástí komunálního zastupitelstva. Pavel Blažek, Petr Fiala a další brněnští členové ODS jsou velice úzce propojenou skupinou lidí. Na pana premiéra musí být vytvořen opravdu silný nátlak, aby zvážil nepodporu Pavla Blažka. Nyní vidíme, že se prakticky nevyjádřil ještě k ani jedné z těch kauz. Kdyby šlo o jakéhokoliv jiného ministra, umíte si představit, že se k tomu Petr Fiala nevyjádří? Já upřímně ne. Je to prostě Pavel Blažek. Oni dva mají dlouhou historii. Je otázkou, proč je Petr Fiala ochoten takto nechat zpochybňovat svou vládu kvůli němu. Do té historie ale nikdo nevidíme, to už bychom zacházeli do drbů, což nechci.

Existují i drby, podle nichž Pavel Blažek dost pomohl i Pirátům. Někteří političtí analytici občas spekulují, zda by exprezident Miloš Zeman vládu Petra Fialy vůbec jmenoval, nebýt Pavla Blažka. Myslíte, že by Jan Lipavský byl dnes ministrem zahraničí?
Vyjednávání o složení vlády bývá mnohem komplikovanější. Není to o jedné osobě. Jsem ochotna Pavlu Blažkovi uznat určitou schopnost jednat s bývalým prezidentem Zemanem. Myslím, že i Blažkova návštěva Zemana pomohla k tomu, že dal prezident milost Jaroslawovi a Karolíně Kordysovým (odsouzeni za nelegální obchody s psychotropním nápojem ayahuasca, pozn. red). To je jediná dobrá věc, kterou panu Blažkovi ráda uznám. Neřekla bych ale, že měl rozhodující vliv na jmenování jednotlivých ministrů. Pokud tomu tak bylo, tak je s touto zemí, vládou a bývalým prezidentem opravdu něco špatně.

Tagy: