Ministr Blažek chystá změnu definice znásilnění. Nově bude možná stačit i nesouhlas oběti

Pavel Blažek (ODS)

Blažek a změny v trestním zákoníku

Stát po dlouhé době chystá zásadní úpravy v oblasti sexuálního násilí. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) připravil úpravu trestného činu znásilnění, a to ve dvou variantách. V prvním případě zůstane stávající znění, které v sobě zahrnuje prvek násilí, a spolu s tím vznikne další trestný čin nesouhlasný styk. Druhá možnost počítá s úpravou definice. Místo projevu násilí bude ke spáchání znásilnění stačit nesouhlas oběti. Blažek chce změny na konci měsíce projednat s opozicí.

Současný trestní zákoník stanoví, že činu znásilnění se dopustí ten, kdo přiměje jiného k pohlavnímu styku násilím, pohrůžkou násilí či jiné těžké újmy nebo tím, že zneužije bezbrannost druhého. Toto znění by se podle plánovaných úprav ministra Blažka mohlo změnit. Nově by jako trestný čin mohl být kvalifikován pohlavní styk bez souhlasu druhé strany.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Feri znovu popřel obžalobu ze znásilnění. Dívka špatně popisuje rozložení kuchyňky, hájí se

V prvním návrhu by se ponechalo současné znění definice znásilnění a k tomu by vznikl trestný čin „nesouhlasný pohlavní styk“. Zahrnoval by případy, kdy se styk uskuteční bez násilí, ale proti vůli oběti. „Budou tak postihovány případy, kdy není užito násilí ani není oběť ve stavu bezbrannosti, ale s pohlavním stykem nesouhlasí nebo nesouhlas neprojeví z důvodu silného úleku či překvapení,“ vysvětlil ministr. Výhodou první varianty je, že by se na ni dala použít převážná část existující judikatury.

Pokud by se politici přiklonili k druhé navrhované variantě, tedy k redefinici, tak by případě trestný čin znásilnění byl omezený jen na soulož a srovnatelný pohlavní styk. „V této variantě nebude trestný čin znásilnění založen na násilí, ale na pouhém projevu nesouhlasu či zneužití bezbrannosti,“ vysvětlil Blažek. I v tomto případě by však vznikl nový trestný čin, a to „sexuální útok“.

„Do něj by byly vyčleněny méně závažné sexuální praktiky založené na násilí nebo na zneužití bezbrannosti,“ doplnil ministr.

Změna je zapotřebí

Na potřebě nové úpravy se podle ministra už dříve shodla většina politických subjektů. Úpravu je ale zapotřebí vyvážit tak, aby se omezily námitky, že by mohla vést ke zneužití v partnerských vztazích. Změny by také zajistily, že sexuální trestné činy spáchané na dětech mladších pěti let budou automaticky klasifikované jako znásilnění a nikoliv jako pohlavní zneužití, v jehož případě jsou tresty mírnější.

Poslankyně Taťána Malá (ANO) hodlá v reakci na to prosadit, aby v souvislosti s navrhovanými změnami byl ve hře i takzvaný aktivní souhlas. S takovou možností však ministerstvo spravedlnosti nepočítá.

Tagy:
násilí znásilnění trestný čin Pavel Blažek Taťána Malá Ministerstvo spravedlnosti České republiky