Kolaps na jihu Čech: Hejtman Kuba vyhlásil kalamitní stav, některé silnice se uzavřou

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) vyhlásil v sobotu ráno v kraji kalamitní stav. Od pátku napadlo až 45 centimetrů sněhu a během dne by mělo připadnout dalších až 25 centimetrů. Problémy jsou v železniční i autobusové dopravě, řekl. Některé silnice podle něj nebudou v sobotu sjízdné. Na některých místech dokonce došlo k výpadku elektrického proudu.

„Kalamitní stav jsme vyhlásili od brzkých ranních hodin po konzultaci s našimi silničáři, s hasiči i energetiky. Ukázalo se, že objem sněhu nejsme i přes veškeré nasazení techniky a kapacity zaměstnanců schopni zvládat,“ sdělil Kuba ve vysílání CNN Prima NEWS. Dodal, že není v lidských silách zajistit, aby všechny silnice byly sjízdné. K rozhodnutí dospělo vedení kraje i po konzultaci s ČHMÚ.

ČTĚTE TAKÉ: Dálnice D1 stojí, kolona po nehodě má přes sedm kilometrů. Přívaly sněhu ochromují dopravu

Problémy hlásí také energetici. Firma EG.D eviduje 29 poruch na vedení vysokého napětí. Bez proudu je 10 tisíc odběrných míst, z toho nejvíc na jihu Čech a na Vysočině, řekl mluvčí energetické společnosti E.ON Roman Šperňák.

„Tím, jak sníh neustále padá, je těžký, tak se čím dál víc objevují polomy, na některých místech jsou výpadky elektrické energie a podle předpovědi má pokračovat velmi husté sněžení i dopoledne i odpoledne. Při součtu všech těchto podmínek je jasné, že nebudeme schopni zajistit provoz na silnicích Jihočeského kraje úplně normálně. Je třeba oznámit, že bude kalamitní stav,“ uvedl.

Hejtman dále řekl, že situace je netradiční. Bude to znamenat, že některé silnice v kraji nebudou sjízdné, že budou výluky ve veřejné dopravě, jak drážní, tak autobusové.

„Počasí se rozhodlo chovat tak, jak to příroda prostě umí. Může být komplikace s dodávkami elektrického vedení, protože pokud budou padat stromy, tak bude i problematické pro E.ON se tam dostat. Jako hejtman bych chtěl Jihočechy upozornit, že nás prostě čeká kalamitní stav, aby s tím počítali. Chci poprosit o trpělivost, protože všichni, kteří jsou zapojeni v tom procesu, jsou venku a pracují naplno, ale příroda se prostě někdy přeprat nedá. Chci požádat, aby to Jihočeši vnímali a byli shovívaví, že dnes situace nebude jednoduchá a přizpůsobili tomu své chování,“ řekl Kuba.

Jihočeští silničáři mají v terénu všech 200 sypačů. Kvůli těžkému a mokrému sněhu se začínají objevovat polomy. Lidé by měli zvážit, zda dnes jezdit autem, varovala ředitelka Správy a údržby silnic (SÚS) Jihočeského kraje Andrea Jankovcová. Na mnoha místech kraje se budou tvořit sněhové jazyky, místy i závěje.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Přívaly sněhu ochromily v Česku dopravu

Tagy: