Kolář: Piráti si napsali libreto smrti. Fiala je v horší pozici než Bartoš, upozornil Klempíř

Petr Kolář a Oto Klempíř

360° (267)

Piráti se nacházejí v institutu klinické smrti. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl komentátor MF Dnes Petr Kolář. „Těžko říct, zda si ve volbách napsali libreto smrti a teď je čeká předčasný pohřeb,“ nechal se slyšet Kolář. Odborník na politický marketing Oto Klempíř si nicméně myslí, že premiér Petr Fiala šéfa Pirátů Ivana Bartoše ve vládě potřebuje.

Piráti si nyní podle Koláře nemohou vyskakovat. „Ztratili drtivou většinu krajských míst a mají jednoho europoslance. Piráti mají spoustu členů, kteří jsou bytostně závislí na tom, že strana vládne,“ vysvětloval komentátor. Dodal, že jde o lidi, kteří jsou v nejrůznějších státních funkcích.

ČTĚTE TAKÉ: Od premiérské naděje ke dnu. Vzestupy a pády Ivana Bartoše, jak šel čas s největším z Pirátů?

Kdyby Piráti odešli z vlády, tak o tato místa přijdou. „A nic by to nezměnilo, protože Petr Fiala by měl dál své poslance a naopak by někteří členové jeho vlastní strany zatleskali, že Piráti jdou a ještě by jim upekli buchty na cestu,“ pokračoval Kolář.

Podle něj teď budou Piráti dělat „vylomeniny“. „Budou se dělat velká dramata, ale nakonec ve vládě rádi zůstanou. V zájmu záchrany demokracie a dokončení digitalizace,“ glosoval.

S tím souhlasil také Klempíř, podle kterého má premiér Fiala jeden typický charakteristický rys. „Umí držet basu. Ale i kdyby ho neměl, tak by se Bartoše stejně zbavit nechtěl,“ popisoval marketér. „Na koho by potom padla nepodařená digitalizace stavebního řízení? Přece na něj a to by byla mediální kosa, které by premiér musel čelit,“ vysvětlil Klempíř. Doplnil, že Fiala je kvůli tomu v ještě horší pozici než Bartoš.

Piráti ve volbách propadli

Piráti o víkendu zaznamenali největší propad ze všech stran a přišli o 96 krajských zastupitelů z 99, zůstali jim jen tři v Plzeňském kraji. Neúspěšní byli i v červnových evropských volbách. V sobotu se předsednictvo původně rozhodlo dát své funkce k dispozici s tím, že nechá hlasovat členy o vyslovení důvěry. V neděli pozdě večer ale celé předsednictvo oznámilo, že rezignuje, Bartoš znovu kandidovat do čela strany nebude. Nové vedení vyberou Piráti 9. listopadu. Část z nich znovu otevřelo debatu o smysluplnosti setrvání ve vládě.

V pětikoaličním kabinetu Piráty vedle Bartoše reprezentuje ministr zahraničí Jan Lipavský a jako nestraník ministr pro legislativu Michal Šalomoun. Podle něj by pro Piráty nedávalo smysl odcházet z vlády od nedokončené práce. Vládní angažmá Pirátů s tím, že odvádějí dobrou práci, hájí i Lipavský. Ve dvousetčlenné Sněmovně mají Piráti čtyři mandáty z celkových 108 provládních.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zbavme se pirátských „komoušů“, řekl Lipavský. Žádné neznám, reagovala senátorka

Tagy: