Zbavme se pirátských „komoušů“, řekl Lipavský. Žádné neznám, reagovala senátorka Šípová

Předseda Pirátů Ivan Bartoš a ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti)

Bartoš končí v čele Pirátů

Uvnitř České pirátské strany to vře. Členská základna po dalších prohraných volbách a rezignaci předsedy Ivana Bartoše zkoumá, proč se k nim voliči obrátili zády. Ministr zahraničí Jan Lipavský podle webu Novinky.cz míní, že se strana musí „zbavit komoušů a ultralevičáků“ či vypnout veřejné fórum, které bývá zdrojem četných sporů. Senátorku Adélu Šípovou (za Piráty) ale slova šéfa diplomacie překvapila. „Neznám žádné komunisty ve straně a nevím ani, koho tím myslel,“ řekla redakci CNN Prima NEWS. Někteří členové Pirátů nyní požadují hlasování o osudu Lipavského – a kde jinde než na pirátském fóru.

Ve světle turbulentních změn ve vedení Pirátů po další volební porážce Lipavský míní, že stranu čekají velké změny. Podle webu Novinky.cz by mimo jiné uvítal vypnutí pirátského fóra, které je z větší části veřejně čitelné – a mnohdy je kvůli tomu také předmětem sporů a hádek. Zároveň jde ovšem o prostor, na který je řada Pirátů pyšná v rámci dodržování stranické transparentnosti.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Dosáhli jsme dna, jsme levicový paskvil, bouří se Piráti. Někteří se chtějí posunout doprava

Šéf diplomacie též uvedl další krok, který by podle něj byl na místě. „Piráti se musí zbavit komoušů a ultralevičáků. A vypnout fórum. Není možné, aby členská základna progresivní a liberální strany nebyla schopna přistoupit na jakékoli reformy,“ prohlásil během své pracovní cesty ve Spojených státech.

Komunisté u Pirátů? Žádné neznám, reaguje Šípová

Na jeho překvapivě tvrdé vyjádření směrem ke straně reagovala senátorka Adéla Šípová, která byla do horní komory zvolena právě za Piráty. Nic takového prý nečekala. „Musím upřímně říct, že by mě nikdy nenapadlo, že šéf diplomacie má potřebu něco takového vůči svým vlastním lidem pronést. Jsou to koneckonců oni, na jejichž systematické spolupráci se vypracoval do takto významné pozice. Nebudu tedy hodnotit, jak to myslel,“ řekla redakci CNN Prima NEWS.

„Neznám žádné komunisty ve straně a nevím ani, koho tím myslel. Pokud jde o fórum, tak jistě lze přemýšlet o pravidlech diskuse. Nicméně fórum je platforma pro diskusi. Přes něj se dějí zásadní procesní úkony ve straně, například nominace kandidátů. I jednání pléna parlamentních komor jsou navždy zaznamenána. Myslím si, že jde o správný nástroj pro diskusi uvnitř strany. Tím neříkám, že ji nelze trochu kultivovat,“ poznamenala Šípová ve zprávě reportérovi.

Souhlasila nicméně, že se Piráti momentálně nacházejí v krizi. Na druhou stranu ocenila Bartošovu práci, který se straně věnoval zhruba posledních 15 let. „Rezignace předsedy je důsledkem několika volebních neúspěchů. Ivana Bartoše si velice vážím a zcela upřímně obdivuji, s jakou upřímností, nadšením a otevřeností se mu podařilo z nuly vykřesat stranu, která mnoha lidem dala naději na lepší politiku. A věřím, že bude i dávat nadále,“ pokračovala senátorka.

Ve výsledku podle ní byla rezignace po poslední volební porážce na místě. „Neúspěchy ve volbách jsou daní za účast ve vládě a za potíže v digitalizaci. Ta ostatně má probíhat na všech ministerstvech, úřadech a dalších úrovních, i na té komunální. Digitalizace je výzva pro celou společnost, která přinese obrovské úspory ve veřejných rozpočtech. Je potřeba v ní pokračovat,“ nastínila priority, kterým by se podle Šípové měli Piráti věnovat.

Hledání ultralevičáků

Brněnský Pirát Lukáš Doležal připustil, že v případě pirátského fóra je na místě „upgrade“, s vypínáním jako takovým ale nesouhlasí. Co se týče směřování strany, podle něj v současnosti na domácí politické scéně chybí sociálně-liberální subjekt, který by dokázal efektivně reagovat na potřeby moderní společnosti. Tam by Piráty viděl nejradši.

„Vždy chtěli přinést do veřejného prostoru vyvážený přístup mezi sociální spravedlností a osobní svobodou, s důrazem na otevřenost, solidaritu a odpovědnost vůči budoucím generacím. Pokud někdo ze členek nebo členů strany chce prosazovat krajně levicové ideologie, nemá u nás co dělat,“ vzkázal Doležal.

Mezitím se na pirátském fóru – tentokrát už méně překvapivě – rozjelo hlasování o setrvání Lipavského na postu šéfa diplomacie. Některým členům strany se jeho slova o „komouších“ nelíbila a požadují po ministrovi, aby ukázal prstem na konkrétní lidi.

„Poslední dobou přijde, že je nastrčeným agentem jiné strany. Nevím, proč nás musí hanit a dělat z nás komunisty a ultralevičáky. Aspoň napiš, kteří to jsou a jakým způsobem se jich zbavit, protože mě nenapadá nic jiného, než že na ně hodláš poslat rakety v izraelském stylu,“ vzkázal Lipavskému zlínský člen a autor ankety Petr Tkadlec

Ministra zahraničí i poslance Jakuba Michálka obvinil z eskalace vnitřních konfliktů. „Jejich neustálé rozdmýchávání mi absolutně nepřijde pro stranu prospěšné a vnímám to jako poškozující,“ dodal. V anketě se nicméně ukazuje, že valná většina Pirátů stojí za Lipavským – pro jeho setrvání na postu doposud hlasovalo přes 70 procent respondentů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kdo převezme kormidlo Pirátů po Bartošovi? Ve hře je uznávaný ministr i kritička vlády

Tagy:
komunismus politika CNN Prima NEWS diplomacie Ivan Bartoš Česká pirátská strana krajské volby Jan Lipavský Adéla Šípová pirátské fórum Senát Parlamentu ČR politický proces politické strany a hnutí Krajské volby 2024