Kolářík měl raději „zatloukat“. Transparentnost o milenkách není na místě, glosuje Schmarcz

Komentátor Martin Schmarcz

Piráty prosazovaná a vyzdvihovaná transparentnost je v současné aféře bývalého náměstka ministra vnitra Lukáše Koláříka spíše na škodu, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS politický komentátor Info.cz Martin Schmarcz. Oblast mezilidských vztahů, potažmo milenek, považuje za specifickou. Pirátskému exposlanci by namísto sdílení intimních detailů poradil kultovní hlášku: „Zatloukat, zatloukat, zatloukat!“

Kolářík končí ve všech funkcích u Pirátů kvůli kauze údajného napadení své bývalé asistentky a milenky. Jeho odstoupením se politická část aféry vyřešila, domnívá se Schmarcz. Pověst strany podle něj odkrytí milostného poměru neposkvrní natolik, jako kdyby k němu došlo u jiného politického subjektu. „Piráti a jejich voliči propagují polyamorii,“ vysvětlil.

K TÉMATU: Kolářík končí kvůli kauze s asistentkou ve všech funkcích u Pirátů. Osobní selhání, říká

Problém by však mohl nastat, pokud by se ukázalo, že došlo z Koláříkovy strany k nedůvodnému násilí. „Buď byl násilník, nebo násilí bránil. To řeší policie,“ shrnul Schmarcz v pořadu Zprávy PLUS na CNN Prima NEWS. O dalších dopadech kauzy proto prý půjde hovořit až poté, co se vyjasní její další okolnosti.

Zatloukat, zatloukat, zatloukat!

„Nafouknutí“ incidentu podle Schmarcze napomohli jeho účastníci svými detailními popisy události: „Nechápu, že o tom sami takhle mluví. Oni z toho udělali takový průšvih. Každý si dovede představit, že se něco takového děje. Nemyslím, že by šlo o něčím zvláštní příběh. Zvláštní je, že se to takhle ‚proseklo‘ a řeší se takové podrobnosti.“

Roli zde prý hraje i přílišná pirátská transparentnost. „Chtějí být ve všem transparentní, tady bych jim ale poradil: Kluci a holky, pokud jde o mezilidské vztahy, manželství a milenky, transparentnost není na místě. Zde platí, co říkal docent Plzák: ‚Zatloukat, zatloukat, zatloukat!‘ I kvůli politice – proč máme být znervózňováni tak detailními popisy věcí, které vlastně ani nechceme slyšet?“ glosoval Schmarcz.

Podle politologa Jana Kubáčka Piráti situaci berou tak vážně jen proto, že se jí chytla média.

Údajné ohrožování nožem i kopání na zemi

Podle webu Seznam Zprávy došlo k potyčce mezi Koláříkem, jeho manželkou Janou a jeho asistentkou, se kterou měl milostný poměr. Exposlanec na neveřejné části pirátského fóra uvedl, že asistentka vešla k nim do pokoje, kde „bila jeho spící ženu a bila ji pěstmi i věcmi, které byly po ruce“ a také že ji ohrožovala nožem. Události se podle webu odehrály 1. června v hotelu Spiritka na pražském Břevnově, což je ubytovací zařízení ministerstva vnitra.

Seznam Zprávy následně přinesl vyjádření asistentky, která popřela, že by Koláříkovu manželku ohrožovala nožem, a uvedla, že ji politik po hádce udeřil dvakrát pěstí a na zemi do ní několikrát kopl. Tehdejší náměstek ministra následně pro web reagoval, že při sebeobraně „došlo pouze k úderu, kterému předcházelo neoprávněné vniknutí do pokoje, ve kterém jsme spali, ozbrojené napadení mojí ženy a napadení mě“.

Tagy:
milenka Piráti Česká pirátská strana napadení aféra Lukáš Kolářík Zprávy plus Martin Schmarcz