Kolářík končí kvůli kauze s asistentkou ve všech funkcích u Pirátů. Osobní selhání, říká

Bývalý poslanec Pirátů Lukáš Kolářík

Kubáček k Pirátům a Koláříkovi

Bývalý náměstek ministra vnitra Lukáš Kolářík končí ve všech funkcích u Pirátů kvůli kauze údajného napadení své bývalé asistentky. V pondělí to oznámila jeho strana, která vznesená podezření vnímá jako neslučitelná s jeho dalším působením v tomto politickém uskupení. Pro rezignaci na své funkce u Pirátů se prý rozhodl sám. Kolářík své chování označil za osobní selhání. Podle politologa Jana Kubáčka Piráti situaci berou tak vážně jen proto, že se jí chytla média.

„Podezření vznesená proti Lukáši Koláříkovi vnímáme – a to zejména v kontextu nových informací v médiích – jako neslučitelná s dalším působením v České pirátské straně,“ uvedlo v pondělí republikové předsednictvo Pirátů. Kolářík není nyní politicky aktivní a ani to v dohledné době neplánuje. Mrzí ho, že se svým chováním zejména vůči manželce dopustil vygradování situace do takového rozměru. Incident bere jako své osobní selhání.

Kolářík už minulý týden požádal na stranickém fóru o pozastavení členství. „Vzhledem k aktuálně probíhající mediální kauze, která se týká mé osoby, pozastavuji členství ve straně, protože nechci, aby s ní byla strana spojovaná,“ sdělil. Kolářík byl mimo jiné místopředsedou krajského sdružení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Farský nemá jistotu lídra. V eurovolbách chceme nabídnout i neokoukané tváře, říká Rakušan

Kolářík už před několika týdny skončil na ministerstvu vnitra, tehdy to vysvětlil osobními důvody. Informoval o tom Deník N, který také napsal, že je za odchodem potyčka po jedné z akcí ministerstva vnitra. Bývalý náměstek souvislost potvrdil. „Má rezignace částečně souvisí s incidentem, při kterém došlo k fyzickému napadení mojí ženy a při jehož řešení jsem osobně selhal,“ řekl tehdy serveru Kolářík.

Podle webu Seznam Zprávy později vyšlo najevo, že šlo o potyčku mezi ním, jeho manželkou Janou a jeho asistentkou, se kterou měl milostný poměr. Kolářík na neveřejné části pirátského fóra uvedl, že asistentka vešla k nim do pokoje, kde „bila jeho spící ženu a bila ji pěstmi i věcmi, které byly po ruce“ a také že ji ohrožovala nožem. Události se podle webu odehrály 1. června v hotelu Spiritka na pražském Břevnově, což je ubytovací zařízení ministerstva vnitra.

Seznam Zprávy následně přinesl vyjádření asistentky, která popřela, že by Koláříkovu manželku ohrožovala nožem, a uvedla, že ji Kolářík po hádce udeřil dvakrát pěstí a na zemi do ní několikrát kopl. Tehdejší náměstek ministra následně pro web reagoval, že při sebeobraně „došlo pouze k úderu, kterému předcházelo neoprávněné vniknutí do pokoje, ve kterém jsme spali, ozbrojené napadení mojí ženy a napadení mě“.

Kubáček: Kauzu Piráti berou vážně jen kvůli médiím

Politolog Jan Kubáček ve vysílání CNN Prima NEWS řekl, že je kauza pro Piráty velmi nepříjemná. „Stanovovali si kritéria, že jsou novou, čistší a morálnější stranou. Jediné, co jim trochu hraje do karet, je to, že jde o člověka, kterého znali jen fajnšmekři, ale ostatní ho příliš neodkážou zařadit,“ popsal Kubáček.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš ujistil, že strana situaci bere vážně. Podle Kubáčka však jen proto, že se na ni přišlo. „Strana Pirátů prokázala, že kauzu začala řešit velmi detailně a s určitou odpovědností až v momentě, kdy se toho chytila média, jinak se pokoušeli kauzu vymlčet a nechat to odplynout v tichosti,“ podotkl politolog a dodal, že mediální a veřejný tlak donutil Piráty k přísnější personální politice.

Vedení Pirátů musí podle Kubáčka vyjádřit od Koláříka distanc. „Musí stále opakovat, že Kolářík přinejmenším v pirátské politice končí. Nebude to však končit pouze Koláříkem, ale začnou se prověřovat další aktéři kauzy,“ konstatoval.

Tagy:
politika CNN Prima NEWS Ivan Bartoš Česká pirátská strana Jan Kubáček Lukáš Kolářík