Kolem Země proletěl asteroid velký jako náklaďák. Byl v těsné blízkosti naší planety

Velmi těsně kolem Země proletěl další asteroid. Nacházel se prakticky ve stejné vzdálenosti, jako se kolem naší planety pohybují satelity. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) uvedl, že asteroid byl velký zhruba jako nákladní auto a Zemi nijak neohrozil.

Průlet objektu s označením 2023 BU již NASA předem předpovídala na noc ze čtvrtka na pátek minulý týden. Asteroid objevil teprve následující sobotu amatérský pozorovatel Genadij Borisov z Krymu. Odhaduje se, že objekt měl velikost mezi 3,5 až 8,5 metru. NASA jej jednoduše označuje za asteroid „velký jako nákladní vůz“.

Vesmírný úřad také vysvětlil, že zemská gravitace zvládá změnit trajektorii asteroidů, které se u planety objeví, ale tento objekt proletěl tak blízko, že se jeho trajektorie odchýlila až po blízkém setkání. Američané nakonec zveřejnili i grafiku s vypočítanou dráhou průletu.

Riziko srážky objektu se Zemí bylo podle Američanů extrémně malé. Navíc by se naší planetě při něm nejspíš nic nestalo. Odborníci odhadovali, že při proniknutí do zemské atmosféry by asteroid v ní velmi rychle shořel. Na povrch by prý dopadly jen drobné fragmenty.

Experti už před průletem hlásili, že zřejmě půjde o historicky jednu z nejbližších interakcí Země a asteroidu bez toho, aby se objekt dostal do atmosféry. Nakonec se přiblížil až na 3 540 kilometrů od zemského povrchu.

Tagy: